Rukometni G.O.A.T. privodi karijeru kraju: Uživam više nego ikada

16.01.2023. | 16:05

Specijalizovani portal “Handball-planet” obavio je intervju sa rukometnim velikanom svijeta i Francuske, Nikolom Karabatićem. On je otkrio da uživa više nego ikada u igri, te da bi mu svaka utakmica mogla biti posljednja u reprezentativnom dresu.

Nakon utakmice drugog kola između Francuske i Saudijske Arabije, razgovarano je s rukometnim GOAT-om, Karabatićem. Govorio je o Svjetskom prvenstvu 2023, trenutku svoje karijere, životnim planovima nakon odlaska u penziju i sličnim temama.

Nakon pobjede nad Poljskom u prvom kolu, Saudijska Arabija je bila lak zadatak za jaku Francusku.

“Znali smo da smo daleko bolja ekipa od Saudijske Arabije, iako smo ih respektovali, naravno. Ovu smo igru koristili za razvijanje tranzicije, uvježbavanje kontranapada i jaku odbranu. Takođe, bila je ovo lijepa prilika da svi postignu pogodak i budu zadovoljni. Moramo se pripremiti za Sloveniju, uskoro ćemo gledati njihovu utakmicu protiv Poljske. Oni su vrlo jaka ekipa s puno vrhunskih i talentovanih igrača. Dobro ih poznajemo, jer dosta ih je igralo u Francuskoj. Biće teško, pritisak je na našoj strani jer smo favoriti.”

Igrati za Francusku znači igrati pod pritiskom?

“Da, naravno. Francuska je osvojila toliko medalja, ko god igra za Francusku, pritisak je isti. Dužni smo igrati najbolji rukomet i pobijediti u svakoj utakmici. Igram za reprezentaciju već 20 godina, a osjećaj je sve jači. Mislim da je sada najjači jer sam svjestan da mi svaka utakmica može biti posljednja u reprezentativnom dresu. U ovom trenutku moje karijere svaka povreda može značiti da sam gotov. I zato uživam u svakom trenutku.”

Izjavili ste da biste željeli završiti karijeru u Parizu 2024. (Olimpijada). Je li to tačno?

“Ne baš, još nisam odlučila šta ću. U početku želim nastaviti igrati za PSŽ, počeli smo pregovore o novom ugovoru. Nakon toga, ko zna… Odigraću možda više od 100 utakmica do Olimpijade, ko zna. Moram pratiti stanje svog tijela. Moram zaslužiti igrati na Olimpijskim igrama, moram biti dovoljno dobar”, objasnio je Karabatić.

Šta će Nikola Karabatić kad završi karijeru? Hoćete li ostati u rukometu?

“Ne vjerujem da ću ostati u profesionalnom rukometu. Tu sam već 30 godina od svoje 12. godine. Kad završim, htio bih se u prvoj godini distancirati od rukometa, raditi nešto drugo. Ali nakon te godine posvetiću se mladim talentima na treninzima s bratom Lukom. Uživamo podučavati mlade. Ali ne mislim da ću se baviti profesionalnim rukometom.”

Kako vam se čini srpski i hrvatski tim?

“Srbija je sjajna ekipa, s ogromnim potencijalom. Ali to trebaju dokazati na takmičenju. Pobijedili su nas prije skoro dvije godine, pobijedili su Švedsku u pripremnoj utakmici, ova selekcija može puno, ali ko zna, ima puno dobrih reprezentacija. Srbija bi mogla biti veliko iznenađenje na ovom turniru. Vidio sam malo utakmicu Hrvatska – Egipat i ostao sam iznenađen. Mislio sam da će Hrvatska pobijediti jer Egiptu nedostaje Jahia Omar i još neki važni igrači.”

Svi prognoziraju skandinavske selekcije kao najveće favorite. Danska, Švedska, Norveška…Gdje je Francuska?

“Pa, jesu. Švedska nas je pobijedila prošle godine, osvojili su EURO 2022. Danska je vrlo jaka kao što svi znamo, igraju u Švedskoj s puno svojih navijača, gotovo kao na domaćem terenu. Oni su favoriti, ali volim i naše šanse.”

Sagosen, Gotfridson; ko će još biti sljedeća velika zvijezda nakon vašeg odlaska u penziju? Ko je igrač koji vam se posebno sviđa?

“Ha, nisam bio spreman za ovo… Ima ih puno. Sander, Gitsel, Pjtličk, naš Dika Mem, moram spomenuti Tibou Brieta, jak je, s ogromnim potencijalom. Ali, znate, ja sam još uvijek igrač, pa sam prvo fokusiran na svoju igru, ne razmišljam toliko o drugima, kad završim karijeru, sjediću kući i gledati utakmice, pitaj me onda, možda ću imati bolji odgovor”, zaključio je Karabatić, prenosi “Handball-planet“.