Rukometaši Borca u finalu Premijer lige BiH!

29.05.2019. | 22:43

Rukometaši Borca izgubili su večeras u Gračanici od istoimene ekipe 21:19, ali zahvaljući pobjedi u prvoj utakmici (24:20) i večeras fenomenalnom Bojanu Ljubišiću, plasirali se u finale doigravanja za šampiona BiH.

Rovovska, iscrpljujuća bitka viđena je između dvije ekipe koje su prema mišljenju brojnih rukometnih stručnjaka zaslužile da se nađu u finalu ovogodišnjeg plej-ofa.

Pune tribine i veoma bučna podrška domaćim najviše su uticali na raspoloženje golmana na obje strane. U prvih deset minuta, Ljubišić je primio samo jedan gol, dok je zaustavio čak šest šuteva protivnika. Na drugoj strani, Ahmetašević je skupio isto toliko odbrana, ali bez primljenog pogotka.

Ovakva slika na terenu ne viđa se često, ali samo još jednom je potvrdila da se između ove dvije ekipe vodi prava muška borba, uz snažne odbrane i da je prava šteta što jedna od ove dvije ekipe svoje takmičenje mora završiti u polufinalu.

Rotirao je Mirko Mikić i na bekovskim i na krilnim pozicijama, tražio rješenje za odbranu Gračanice, ali i u 11. minutu Ahmetašević je dobro reagovao, skupio sedmu odbranu i ostavio na semaforu „fudbalski rezultat“, 1:0. Konačno, Milan Dakić je u 13. minutu probio bedem domaćih i postigao prvi gol za „crveno-plave“ (1:1).

Mučili su se i i jedni i drugi sa realizacijom, jer su čuvari mreže i dalje dominirali. Kao potvrda tome, vjerovali ili ne, Bojan Ljubišić, pri rezultatu 3:3, upisao je 10. odbranu, a igrao se tek 19. minut susreta.

Iako nije počeo utakmicu, već je nakon nekoliko uvodnih minuta zamijenio Miloša Nježića na desnom krilu, Vladan Đurđević postiže svoj drugi gol i dovodi Borac u vodstvo 4:3.

Sa dva brza gola odgovaraju domaći i preokreću rezultat u svoju korist 5:4.

Rijetko kad imamo priliku da, umjesto o strijelcima, pišemo o odbranama golmana, ali večerašnja utakmica je bila potpuno drugačija od onih koje smo navikli gledati. Pri rezultatu 5:5, Bojan Ljubišić je odbranio i sedmerac domaćim i tako zabilježio 13. odbranu.

Do kraja prvih 30 minuta, domaći su uspjeli postići gol više i na odmor otići sa prednošću 8:7.

Na početku nastavka izjednačili su Banjalučani, ali i dalje je postizanje gola podrazumijevalo ogromnu količinu truda i znoja.

U 36. minutu Hamidović je svoj tim prvi put doveo u prednost od dva gola, 10:8, ali je pogotkom odmah odgovorio Vladan Đurđević i vratio „crveno-plave“ na minimalan zaostatak.

Kada je teško Gračanici, Hamidović preuzima odgovornost i ponovo vraća na plus dva, 11:9.

Novi neiskorišteni napad izabranika Mirka Mikić kažnjava Tomić i u 38. minutu prvi put svoj tim odvodi na tri gola razlike, 12:9.

Proključala je tada dvorana u Gračanici, a trener Borca reaguje minutom odmora, nakon kojeg najiskusniji na terenu, Dejan Unčanin pogotkom sa devet metara umiruje publiku i smanjuje na prihvatljivih 12:10.

Još jednom fenomenalnom odbranom sedmerca, Bojan Ljubišić unosi sigurnost u svoje saigrače, ali je i Ahemtašević na drugoj strani odgovorio istom mjerom i 11. put zaustavio šut Banjalučana.

Već u narednom napadu, domaći su ponovo došli do tri gola prednosti, jer je peti put pogodio najbolji u žuto-plavom dresu, Dino Hamidović.

U 44. minutu Mijatović postiže svoj prvi gol i smanjuje zaostatak na 13:11. Nakon 19. odbrane Ljubišića, imali su priliku „crveno-plavi“ da smanje na minimalan zaostatak, ali nisu uspjeli, što je Vladimir Tomić kaznio i iz sedmerca pogodio za 14:11.

U posljednjih 10 minuta, gosti su ušli sa igračem manje i zaostatkom od tri gola, 16:13.

Ipak, veoma raspoloženi Vladan Đurđević u 51. minutu postiže pogodak sa bekovske pozicije i smanjuje na 16:14, a tri minuta kasnije Milan Dakić pogađa za minimalnih 16:15.

I treći pokušaj Dine Hamidović sa sedam metara zaustavio je Bojan Ljubišić i tako, pet i po minuta prije kraja, skupio 20. odbranu. U nastavku akcije isključenje je zaslužio Srđan Mijatović, a Vladimir Tomić ovaj put pogađa iz sedmerca i vraća svojoj ekipi prednost od dva gola, 17:15. U tim trenucima, zbog dva isključenja, Banjalučani su igrali sa četiri igrača u polju.

Još jednom je odmah pogotkom odgovorio Vladan Đurđević i na isteku 55. minuta vratio na minus jedan, što je bio znak Damiru Doborcu da zatraži minut odmora.

Odbranio je Ljubišić čist zicer gostiju, ali su sudije dosudile novi penal, koji je četiri minute prije kraja ponovo iskoristio Vladimir Tomić.

I opet brz odgovor Borca, Goran Daničić je pogodio za 18:17.

Raspucali su se u finišu susreta igrači na obje strane. U 58. minutu Hamidović vraća dva gola prednosti svojoj ekipi, 19:17. U narednom napadu Ahmetašević je skupio 13. odbranu, ali ni u nastavku napada Banjalučani nisu postigli gol, što su igrači Gračanice kaznili i 100 sekundi prije kraja otišli na veliki plus tri, 20:17.

Sve je vratio korak unazad Vladan Đurđević i na manje od jednog minuta prije kraja smanjio na 20:18.

Na 31 sekund do kraja Srđan Mijatović je zaradio novo isključenje, a Tomić pogađa šesti put i Gračanica ponovo ima plus tri. Do kraja susreta ostalo je još 18 sekundi, a Mirko Mikić je pozvao novi tajm aut.

Nisu čuvali rukometaši Borca rezultat, već je pet sekundi prije kraja pogodio Goran Daničić i odveo Banjalučane u finale.

U borbi za titulu „crveno-plavi“ će igrati za boljim iz dvomeča Izviđač – Sloga Doboj.

 

Izvor.(SrpskaCafe)