Rubijales u nastupu euforije poljubio u usta fudbalerku: FIFA o skandaloznom slučaju

30.09.2023. | 18:09

Svjetska fudbalska organizacija ocijenila je da je postupak bivšeg predsjednika FS Španije Luisa Rubijalesa tokom dodjele medalja na SP za žene bio nedopustiv.

Rubijales je u nastupu euforije poljubio u usta fudbalerku Dženi Hermoso, bez njenog pristanka, i tim potezom sebi potpisao otkaz.

Sada će za taj postupak da odgovara i pred španskim sudom, a FIFA, koja je brzo nakon skandala pozvala na njegovu smjenu, poručila je da to što je uradio sramotno.

FIFA je u svom izvještaju o ovom slučaju navela da je Rubijales “značajno narušio integritet i ugled fudbala i da je nanio nenadoknadivu štetu sportu”.

U toj objavi Svjetske fudbalske federacije, koju je prenio El Mundo Deporitvo, navodi se da su Rubijalesovo ponašanje i poljubac na koji nije imao pristanak druge strane gotovo bacili u sjenku veliki uspjeh španske reprezentacije koji je napravila na Mundijalu u Australiji i Novom Zelandu.

Bilo je to prvo svjetsko zlato španskih fudbalerki, koje će, nažalost, ostati upamćeno i po skandalu u režiji prvog čovjeka španskog fudbala.

FIFA podsjeća i na još jedan ružan potez Rubijalesa u danima nakon skandala: on je isprva odbijao da podnese ostavku nakon pritisaka da to učini poslije onoga što je uradio i čak je na konferenciji gdje se branio od napada nazvao sve te udare na njegovu ličnost “lažnim feminizmom”.

To je tek izazvalo buru u javnosti i dovelo do njegove ekspresne eliminacije iz svih fudbalskih organizacija, piše B92.

Pored njega, smijenjen je i selektor fudbalerki Horhe Vilda jer je, kako se sumnja, bio lojalan Rubijalesu i čak je vršio pritisak na igračice, posebno na Hermoso, da ne govore u javnosti protiv Rubijalesa.