Roman Abramovič prodao Čelsi za 2,9 milijardi evra

07.05.2022. | 07:43

Ruski milijarder Roman Abramovič prodao je Fudbalski klub Čelsi za 2.900.000.000 evra, saopšteno je iz Londona.

Čelsi je prodat vlasničkoj grupi koju predvode Amerikanac Tod Boli, Klirlejk Kapital, Mark Bolter i Hansjorg Vajs.

„Od ukupne investicije koja je napravljena, 2,9 milijardi evra biće primjenjeno za kupovinu akcija u klubu i taj prihod će biti deponovan na zamrznuti bankovni račun u Velikoj Britaniji sa namjerom da se donira 100% u dobrotvorne svrhe“, naveli su iz Čelsija.

Zahtjev da se novac donira u dobrotvorne svrhe bio je ličnog od strane ruskog oligarha.

„Biće potrebno odobrenje vlade Ujedinjenog Kraljevstva da bi se prihod prebacio sa zamrznutog bankovnog računa u UK“, navode u saopštenju.

„Pored toga, novi vlasnici će uložiti dve milijardi funti u dalju investiciju u korist Čelsija. Ovo uključuje ulaganja u Stamford Bridge, Akademiju, Ženski tim i Kingsmedov i kontinuirano finansiranje Fondacije Čelsija“, dodaje se.

Tod Boli, američki biznismen koji predvodi grupu vlasnika, jedan je od suvlasnika Los Anđeles Lejkersa (košarka) i Los Anđeles Dodžersa (bejzbol).

„Očekuje se da će prodaja biti završena krajem maja uz sva neophodna regulatorna odobrenja. Više detalja biće saopšteno tada“, navodi se u zaključku.

Abramovič je bio primoran da proda klub zbog sankcija koje mu je uvela vlada Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.