Rođeni osvojili Kup BiH: Veležu trofej poslije 36 godina

19.05.2022. | 21:24

Fudbaleri Veleža osvojili su Kup Bosne i Hercegovine pobjedom nad Sarajevom rezultatom 4:3 nakon jedanaesteraca pošto je regularni dio utakmice završen bez golova. Osim osvojenog trofeja, to znači i da su izborili Evropu što je bio jedan od ciljeva prije početka sezone.

Na samom utvaranju Sarajevo je zaprijetilo. Prvo je u trećoj minuti Rifet Kapić šutirao pored gola s desetak metara, a onda je Anel Hebibović izašao sam pred golmana Veleža i šutirao tik pored stative.

Taman što se konsolidovala odbrana Veleža, stigla je nova greška u zadnjoj liniji, a Nihad Mujakić je izašao sam pred golmana Marka Jovičića i šutirao direktno u čuvara mreže Veleža. Defanzivac Sarajeva imao je tri opcije da asistira, ali je pokušao sam riješiti situaciju.

Velež je nakon 20 minuta prvi put zaprijetio preko mladog Armana Džankovića, a onda je u 28. minuti Amer Dupovac na drugoj strani zakasnio nakon prekida dovesti svoj tim u vodstvo.

Novi ziceri za Sarajevo viđeni su u 32. minuti. U jednom napadu Bordo tim je mogao iz tri navrata postići pogodak. Pokušavali su redom Kapić, Hebibović i Suljić, ali su defanzivci Veleža i golman Jovičić blokirali udarce.

Igrao se 66. minut kada je Mersudin Ahmetović izašao sam pred golmana Jovičića, ali je šutirao ravno u njega, prenosi Srpskainfo.

Nakon toga imali smo dva kraća prekida zbog bakljada navijača oba tima. Sudija Irfan Peljto je dao znak za nastavak susreta, a do kraja regularnih 90 minuta igralo se prilično oprezno zbog velikog uloga.

U penal-lutriji bolje se snalazi ekipa Veleža koja je rezultatom 4:3 savladala Sarajevo i osvojila trofej. Golman Slaviša Bogdanović je odbranio dva penala, Mirku Oremušu i Dalu Varešanoviću, a odlučujući gol postigao je Brandao.

Za Velež je to prvi trofej nakon dugih 36 godina čekanja pošto su Rođeni 1986. godine osvojili Kup Jugoslavije.

Oznake: Fudbal, Kup BiH, Velež