Rišarlison sa dva gola matirao Srbiju na startu Svjetskog prvenstva

24.11.2022. | 21:59

U okviru prvog kola Svjetskog prvenstva u Kataru, u grupi G, na stadionu “Lusial” svoj meč su počele selekcije Brazila i Srbije. “Karioke” su opravdale mjesto favorita i slavili sa 2:0.

Srbija je odolijevala sat vremena, patila je u nastavku, a zatim je pala pod naletima Brazilaca koji su pobjedom od 2:0 (0:0), baš kao prije četiri godine u Rusiji, otvorili šampionske ambicije na Mundijalu u Kataru i zagospodarili gruzpom “G”.

“Orlovi” su silno željeli da poletje, ali Brazil je na terenu pokazao da je moćna fudbalska sila koja na velikim takmičenjima ne dozvoljava rivalu da se mnogo toga pita na terenu. Rišarlison je sa dva debitantska gola na Mundijalima (62 i 73) naplatio odličnu igru Brazila u drugom dijelu, a da nije bilo golmana Vanje Milinkovića Savića, pa i sreće (stativa i prečka) Srbija bi pretrpjela mnogo ubjedljiviji poraz, a uz sve nije uspjela da šutne u okvir gola.

Ipak, za Srbiju i ambicije na SP važan je sljedeći duel sa Kamerunom u ponedjeljak (11.00).

Znao je selektor Srbije Dragan Stojković kako igra Brazil, odakle prijeti opasnost, pa je postavio igru tačno tako da Saša Lukić i Nemanja Gudelj zatvore tu sredinu terena ispred odbrane i onemoguće Nejmara, Paketu i Rišarlisona da uđu u tu zonu. Trpjeli su bočni igrači, Živković i Mladenović (zamijenio nedovoljno oporavljenog Kostića) zbog Vinisijusa Žuniora i Rafinje, pa su izostale njihove ofanzivne akcije.

Moćni Brazil, koji je izašao sa petoricvom ofanzivaca diktirao je tempo, imao je više loptu u nogama, pritiskao, ali samo u tri navrata stigao je da ugrozi veoma sigurnog Vanju Milinkovića Savića. Sa druge strane, znao je i Tite da ne smije da srlja protiv “orlova”, Kazemiro mu je uz pomoć Markinjosa i Danila osiguravao tu mirnoću, pa Srbija u ofanzivnom smislu nije mogla da stvori pravu priliku pred golom Alisona te je ostala bez udarca na gol u prvih 45 minuta. Tadić je bio odlično čuvan, stalno sa igračem pored, Mitrović nije imao lopti, dok je Sergej Milinković Savić imao mnogo posla sa Paketom na sredini terena.

Ostalo je da zabilježimo Nejmarov pokušaj direktno iz kornera (15), zatim sjajnu odbranu Vanje Milinkovića Savića (27) kada je istrčao i skinuo zicer Vinisjusu Žunioru, te slab pokušaj Rafinje iz odlične pozicije sa 15 metara (35) i jednu grešku Milenkovića poslije koje se ispravio. Na kraju prvog dijela zadovoljniji su bili “orlovi”.

Patila je Srbija pod jakim pritiskom Brazilaca u prvih 15 minuta nastavka, napravili su tri velike taktičke greške tamo gdje se ne smije i nisu bili kažnjeni jer je briljirao Vanja Milinković Savić. Odbranio je zicer Rafinji sa visine penala, djelovao je neprobojno kao Kineski zid, a u dva navrata su Pavlović i Milenković intervenisali u posljednjem momentu, a Aleks Sandro je sa 16 metara pogodio stativu.

Veliku ofanzivu Brazil je krunisao golom u 62. minutu, kada je Vanja Milinković Savić odbranio udarac Vinisijusa Žuniora, ali je Rišarlison bio brži od Pavlovića i ubacio loptu u mrežu.

Pokušao je Stojković da uzvrati, uveo je Ilića, Radonjića, Lazovića i Vlahovića, ali se taj rizik nije isplatio. Akrobatski golom u 73. minutu, Rišarlison je potvrdio pobjedu Brazila.

Da nije bilo Vanje Milinkovića Savića, pa i sreće (prečka), mogla je Srbija da pretrpi i ubjedljiviji poraz. Poraz koji ne boli previše, ali iz koga bi moralo da se nauči mnogo.