Revolucija u fudbalu: Finale Lige šampiona se seli iz Evrope?

18.09.2022. | 12:40

Amerikanci maštaju o potezu koji bi mogao da promijeni fudbalsku istoriju!

Nakon što su u prethodnih nekoliko godina obezbijedili organizaciju nekoliko velikih fudbalskih takmičenja u SAD, sljedeći cilj im je Liga šampiona! Po informacijama do kojih je došao španski “As”, UEFA ima ponudu da se finale elitnog evropskog takmičenja preseli na drugi kontinent.

Pitanje je kada će ta opcija biti izvodljiva, ali za sada se zna da UEFA ima ponudu i o njoj će uskoro raspravljati. Ideja je da se finalni meč Lige šampiona preseli u SAD i tamo pokuša da privuče nove zaljubljenike u fudbal. Da je sport u ekspanziji u SAD pokazuje sve veće interesovanje naroda za utakmice, a posebno dijela stanovništva koji je južnoameričkog porijekla.

Iseljenici iz Brazila, Argentine, drugih zemalja Južne Amerike, pa čak i sa Kariba i iz Meksika “vuku” fudbal ka sve višem nivou, a tome u prilog govori i situacija u MLS. Liga više ne zavisi od ostalih sportova, popunjenost stadiona sve je veća, a klubovi su uspjeli sebi da izgrade domove umjesto da koriste stadione na kojima inače igraju NFL i MLB ekipe.

U sklopu popularizacije fudbala širom SAD, u ovoj državi su se prethodnih godina organizovali Gol kup i Kopa Amerika i to se pokazalo kao odlično rješenje. Amerikanci su dobili organizaciju i Svjetskog prvenstva za klubove, a zajedno sa Kanadom i Meksikom organizovaće i Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Fali im samo Liga šampiona, koju će pokušati da dobiju od UEFA, piše Mondo.