Reprezentacija BiH se ponovo osramotila porazom od Gruzije

25.03.2022. | 23:10

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na sramotan način otvorila je 2022. godinu. U prijateljskoj utakmici u Zenici Gruzija je priredila iznenađenje i slavila rezultatom 1:0.

Slabiji rezultati u posljednje vrijeme i nedovoljno atraktivan protivnik uticali su na to da se na Bilinom polju večeras skupi jedva 2.000 gledalaca. Na ulicama nije bilo prepoznatljive euforije među navijačima.

Selektor Ivaylo Petev odlučio je izvesti najbolji sastav kojeg ima na raspolaganju u ovom trenutku iako se radi o prijateljskoj utakmici.

Već u osmoj minuti Zmajevi su imali veliku šansu. Nakon kornera Amira Hadžiahmetovića, stativu je pogodio Anel Ahmedhodžić udarcem glavom. Uslijedio je miran dio igre.

Sredinom prvog dijela još jedna velika šansa. U 24. minuti Ermedin Demirović je izašao sam pred gostujućeg golmana, al njegov lob je otišao pored gola.

Od sredine prvog poluvremena pa sve do samog finiša nije bilo većih prilika. Kako se odmor bližio, tako su i Zmajevi počeli ozbiljnije napadati. U 44. minuti Rade Krunić postiže gol, ali je prije toga Edin Džeko bio u ofsajdu.

U narednom napadu Amer Gojak šutira s distance, ali njegov blokirani udarac odlazi pored stative gruzijskog gola. Na poluvrijeme se otišlo bez pogodaka.

Igrao se 48. minut kada je BiH poništen čist pogodak. Edin Džeko je matirao golmana Giorgija Loriju, ali je dosuđen ofsajd. Bila je to greška makedonskih sudija.

Samo minut kasnije uslijedio je šok u Zenici. Budu Zivziadze je izašao sam pred Ibrahima Šehića i matirao ga udarcem kroz noge.

Nakon toga Gruzija se još više posvetila odbrani. Nemoćni napadi reprezentacije BiH ispraćeni su zvižducima publike u Zenici.

Ivaylo Petev je neočekivanim izmjenama pokušao promijeniti tok utakmice, pa je u igru iznenađujuće uveo Vladana Danilovića i Hrvoja Milićevića.

U 74. minuti Bilino polje je ponovo utihnulo. Najveća zvijezda Gruzije i najskuplji fudbaler (16 miliona evra prema podacima Transfermarkta) Kvicha Kvaratskhelia fantastičnim udarcem pogađa prečku gola Ibrahima Šehića.

Odličnu priliku BiH je imala već u narednom napadu. Amer Gojak je napravio odličan prodor, ostavio loptu na lijevu stranu za Miroslava Stevanovića, ali njegov udarac brani večeras raspoloženi Loria.

Kako se meč bližio kraju, igra reprezentacije BiH bila je sve bezidejnija. Zmajevi nisu imali ideju da dođu do poravnanja, tako da je ostalo 0:1. Još jedan težak udarac za bh. navijače koji se i dalje nadaju boljim rezultatima, piše Klix.ba.

Tako je produbljena kriza rezultata koja se niže iz utakmice u utakmicu.