Reprezentacija BiH porazom okončala kvalifikacije za EP: Slovaci preokretom do trijumfa u Zenici

19.11.2023. | 22:47

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je kvalifikacije za Euro u Njemačkoj porazom od Slovačke (1:2) na stadionu Bilino polje u Zenici.

Večeras je ekipa pod vođstvom Save Miloševića odigrala još jedan poprilično slab meč, iako je on rezultatski bio skroz nevažan, a najviše su zaboljele slike polupraznih tribina i sama činjenica da je drastično opao interes za utakmice nacionalnog tima.

Prvu polupriliku imala je Slovačka u šestoj minuti kada je Skriniar glavom pucao kraj gola, a onda jedan period “mrtvila” na terenu. Prvu šansu bh. igrači su napravili u 41. minuti. Hajradinović je gađao sa distance, ali odbranio je to Rodak.

Nakon uspavanke u prvih 45 minuta, mnogo sadržajnije drugo poluvrijeme. Počelo je autogolom Slovaka nakon kontre Hamulića, ali slavlje je trajalo nepuna dva minuta, pošto je već u 51. minuti nakon greške Hamulića Boženik zabio za izjednačenje.

Do 63. minute bez uzbuđenja, a onda je Renato Gojković dobio drugi žuti karton, pa je bh. selekcija pola sata prije kraja imali igrača manje.

S igračem manje bh.igrači su bili nemoćni, bezopasni prema golu Slovaka, a u 71. minuti gosti dolaze do preokreta. Imali su prvo priliku, ali golman bh. tima je odbranio i odbio u korner nakon kojeg je Satka matirao Pirića i zaveo bh. tim u crno. Golu gostiju prethodila je loša reakcija našeg kompletnog odbrambenog reda nakon udarca iz ugla.

Utakmicu u Zenici obilježili su ponovo BHFanaticosi koji su skandirali protiv FSBiH, ali i selektora Miloševića.

Sve u svemu, završene su ove kvalifikacije za EP, sada se okrećemo martu i baražu u Ligi nacija, što će biti posljednja prilika da BiH ipak ode na Evropsko prvenstvo.

U drugim mečevima  grupe, Portugal je nastavio impresivnu seriju i upisao 10. pobjedu u kvalifikacijama protiv Islanda (2:0), dok je Luksemburg sa igračem manje pobijedio Lihtenštajn u gostima sa 1:0.