Reprezentacija BiH kapitulirala u finišu i doživjela poraz od SAD-a

19.12.2021. | 07:54

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je nakon velike borbe u prijateljskom meču protiv Sjedinjenih Američkih Država. Domaćin je u Los Anđelesu slavio rezultatom 1:0 pogotkom u samoj završnici.

Zmajevi su sastavljeni od igrača iz Premijer lige BiH otputovali u Los Anđeles kako bi omjerili snage s Amerikancima koji većinom igraju u tamošnjoj MLS ligi. U takvim okolnostima bh. fudbaleri su se sasvim solidno snašli.

Na samom startu igrači SAD-a su bolje stajali na terenu, ali boljih prilika nisu imali u ranoj fazi utakmice. Prvu veću prijetnju u 14. minuti domaći igrači nisu iskoristili. Rikardo Pepi je pobjegao Numanu Kurdiću, ali nije uspio zahvatiti loptu u mat-poziciji s nekoliko metara od gotovo prazne mreže.

Tri minute kasnije Zmajevi su uzvratili. Jovo Lukić je prošao dobro kroz sredinu i uputio udarac s vrha kaznenog prostora, no šutirao je direktno u golmana. Nakon te prilike BiH je zaigrala znatno bolje i stvorila inicijativu.

Još jedan udarac s distance uputio je Amar Begić sredinom prvog dijela. Begić je bio neprecizan i u 27. minuti kada je šutirao daleko od gola.

Najbolju šansu u prvom dijelu imali su Amerikanci u 31. minuti. Jordan Moris je glavom šutirao neometan iz peterca, ali je Nikola Ćetković spasio Zmajeve.

Ključni detalj prvog dijela dogodio se u 39. minuti. Begić je žestokim startom u skočni zglob na travnjak poslao Kellyna Acostu, a sudija ga je bez razmišljanja isključio. Bez golova otišlo se na odmor, a Zmajevi su u nastavku morali igrati s igračem manje.

Kako je reprezentacija BiH u drugo poluvrijeme ušla s igračem manje, tako je i selektor Ivaylo Petev “naredio” strogu defanzivu u nastavku. Odmah je iz igre izveo napadača Jovu Lukića, a u igru je ušao Selmir Pidro i bugarski trener je pokušao “zatvoriti” prilaze golu.

Takav način igre urodio je plodom. Nastavak je protekao tako što se sve vrijeme igralo na polovini Zmajeva, ali bez konkretnih prilika za Amerikance.

Igrao se 67. minut kada je Igor Savić bio u dobroj poziciji, ali njegov udarac je otišao daleko pored gola. Bila je to jedna od rijetkih prijetnji našeg tima koji se posvetio defanzivi u nastavku susreta.

Meč se bližio kraju, a Petev je nastavio raditi defanzivne izmjene. Sjajna borba bh. fudbalera stvarala je probleme u organizaciji napada SAD-a i u drugom poluvremenu izostala je bilo kakva ozbiljnija prilika domaćina.

U 89. minuti Amerikanci prave prvu priliku u drugom poluvremenu i postižu pogodak. Golman Dizdarević dobro brani šut s distance, ali Cole Bassett natrčava na odbijenu loptu i šalje je u mrežu reprezentacije BiH. Duel je završen minimalnom pobjedom domaćina rezultatom 1:0, piše Klix.ba.

Nadamo se da je selektoru Petevu ova provjera poslužila i da mu je nakon utakmice u Los Anđelesu jasnije na koga može računati u budućnosti.

Naredna iskušenja reprezentativci BiH imaće u junu mjesecu kad kreće treća sezona Lige nacija. Zmajevi će igrati drugi po jačini rang u Ligi nacija, a rivali u grupi biće nam Finska, Crna Gora i Rumunija.

 

 

Oznake: Fudbal