Rekordni gubici uzrokovani sankcijama: Čelsi u minusu 148 miliona dolara

27.03.2023. | 17:07

Za fiskalnu 2021/22. godinu Čelzi ima neto 121.3 miliona funti duga nakon sankcija koje su uvedene bivšem vlasniku

Za fiskalnu 2021/22. godinu Čelzi ima neto 121.3 miliona funti duga koje na Stamford Bridžu objašnjavaju “vanrednim troškovima i smanjenjem prihoda od prodaje karata” nakon sankcija koje su uvedene bivšem vlasniku Romanu Abramoviču.

Roman Abramvič je klub stavio na prodaju početkom marta nakon početka sukoba u Ukrajini kada su mu uvedene sankcije, a sve to je zakomplikovalo i prodaju kluba koji je takođe bio pod sankcijama, prenosi Avaz

Čelzi nije mogao da prodaje ulaznice za utakmice, trpio je ogromne gubitke i na drugim stranama jer su svi poslovi kluba bilo uslovljeni pravilima Vlade.

– Tokom ovog perioda, klub je bio ograničen u brojnim sferama poslovanja – nismo mogli da prodajemo ulaznice, suvenire, nismo mogli da potpisujemo ugovore sa igračima, sa sponzorima… i to sve je dovelo do velikih gubitaka – naveli su iz kluba.

– Uz to, očekuje se da će sve ovo utjecati i na finansijsko stanje kluba i u narednim godinama zbog dugoročnog utjecaja koja su ta ograničenja imala na razne ugovore – dodaje se.

Oznake: Čelzi, Gubici