“Redsima” bod spasio Luis Diaz: Postigao gol, pa molio da mu oslobode oca

06.11.2023. | 10:11

Liverpul se na gostovanju kod Lutona spasio poraza u petoj minuti sudijske nadoknade. Domaćin je poveo preko Čonga u 80. minuti, a “redsima” je bod spasio Kolumbijac Luis Diaz.

Nakon pogotka pokazao je majicu na kojoj je pisalo “Libertad para papa” (Sloboda ocu). Diaz traži slobodu za svog oca, kojeg još od 28. oktobra drži ilegalna teroristička grupa Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN).

U međuvremenu je i kolumbijska vlada pokušala posredovati oslobađanju starijeg Diaza, ali do danas nema pomaka – Luis Manuel Diaz je i dalje talac ELN-a.

Pretpostavlja se da će teroristi tražiti novac u razmjenu za njega, ali se njihov zahtjev nigdje ne spominje još uvijek, tako ni iznos koji pokušavaju iznuditi od diaza.

Nakon utakmice Lutona i Liverpula na paltformi X italijanskog novinara Fabricija Romana pojavilo se saopštenje porodice Diaz:

“Ne obraća vam se fudbaler Diaz nego njegov brat Lučo, sin Diaza. Mane, moj otac, vrijedan čovjek i glava obitelji je otet! Molim ELN da oslobodi našeg oca što je prije moguće. Takođe, molim međunarodne organizacije da učine sve kako bi se našem ocu zajamčila sloboda. Svake sekunde, svake minute sve smo više zabrinuti.

Nemamo riječi kojima bismo opisali strašne osjećaje što ih proživljava naša porodica i koji će potrajati sve dok se on ne vrati kući. Preklinjem vas da mog oca odmah oslobodite, poštujući njegov integritet. Zahvaljujem se svim Kolumbijcima, kao i međunarodnoj zajednici za ukazanoj podršci”, navodi se u saopštenju.