Real osvojio Ligu šampiona, Liverpul poražen u finalu

28.05.2022. | 23:45

Fudbaleri Real Madrida osvojili su 14. titulu evropskog prvaka u istoriji, savladavši Liverpul minimalnim rezultatom (1:0) u finalu Lige šampiona koja je trebalo da se igra u Sankt Peterburgu, ali je političkom odlukom izmještena u Pariz – i kao uvertiru je imala veliki haos organizatora za koji su okrivljeni navijači.

Jedini gol na utakmici, u kojoj je Liverpul bio mnogo konkretniji i opasniji, postigao je Vinisijus junior u 59. minutu, poslije briljantne asistencije Federika Valverdea.

Vrijedi napomenuti da je Real i u prvom poluvremenu, u 43. minutu imao gol, ali je potez Karima Benzeme poništila sudijska ekipa, označivši ofsajd, iako je bilo jasno da je njemu loptu dodao rivalski igrač, Fabinjo.

Važan faktor u pobjedi reala bio je golman Tibo Kurtoa koji je imao čak devet odbrana, od čega su mnoge bile viđene za gol, ali je Belgijanac potvrdio da je najbolji čuvar mreže u elitnom takmičenju.

Utakmica je kasnila zbog, kako su zvaničnici objavili „kašnjenja navijača na utakmicu“, a zapravo je kompletan haos izazvala činjenica da organizatori nisu uspjeli da razdvoje one sa kartama od onih koji su pokušali da se „prošvercuju“, zbog čega je veliki broj navijača sa urednim ulaznicama ostao na ulazima.

Oni su čak tretirani suzavcem, a pojavili su se i snimci na kojima se vidi kako navijači preskaču ograde i bez kontrole jurcaju ka stadionu, što su mnogi prokomentarisali kao veoma opasan scenario.

Pauza duga 36 minuta zbog katastrofalno loše organizacije utakmice je uticala na fudbalere, u uvodnih desetak minuta nismo vidjeli mnogo dobrih akcija, ekipe su ispitivale snage, a u 16. minutu Liverpul je imao prvu veliku šansu preko Muhameda Salaha.

Istakao se golman Reala Tibo Kurtoa, kao i u 18, a potom i u 21. minutu kada je pokušaj Sadija Manea skrenuo u stativu i sačuvao svoj gol.

Kratak bljesak Karima Benzeme je bio samo intermeco u napadima Liverpula, u prvih pola sata imali su igrači trenera Jirgena Klopa sedam udaraca u gol rivala, ali nijedan nije bio dovoljno dobar da savlada Kurtou.

Ključan momenat prvog poluvremena dogodio se u 43. minutu, Benzema je komplikovao u šesnaestercu Liverpula, nisu najsjajniji bili ni defanzivci Liverpula, na kraju se lopta od koljena igrača engleske ekipe Fabinja odbila nazad do Benzeme koji je zatresao mrežu.

Ali, arbitri su signalizirali ofsajd poziciju, dugo je trajalo većanje u VAR sobi i na kraju odluka nije promijenjena, iako je jasno da kada igrač odbrambene ekipe doda loptu napadaču nedozvoljena pozicija ne postoji.

„Pravda“ je zadovoljena poslije 14 minuta igre u drugom poluvremenu, Liverpul je tokom tog perioda bio opasan, ali je jedan kontranapad pokazao koliko je Real opasniji.

Kontranapad je poveo Luka Modrić, Kazemiro je nastavio, lopta je stigla do desnog boka gdje je bio Federiko Valverde, nisu ga ozbiljno shvatili fudbaleri Liverpula, centrirao je na drugu stranu gdje je spreman bio Vinisijus, izbjegao je ofsajd za nekoliko centimetara i spakovao loptu u mrežu.

Liverpul je nastavio da napada, nizao je kornere, Kurtoa je nizao odbrane, a Vinisijus i dalje čekao kontranapade poslije dugih i iscrpljujućih napada rivala koji su se kao po pravili rješavali bez opasnosti.

U 83. minutu Kurtoa je ponovo odbranio udarac Salaha, uslijedio je odličan trk Benzeme i Vinisijusa, ali kombinacija u kaznenom prostoru Liverpula nije prošla zbog hitre reakcije golmana Alisona.

Do kraja duela engleski sastav nije uspio da ugrozi Madriđane koji su rutinski priveli utakmicu kraju, poslije Pari sjen Žermena, Čelsija i Mančester sitija savladali i Liverpul te postali prvaci Evrope po 14. put.