Rat za prevlast u “Formuli 1” se nastavlja

26.08.2021. | 09:54

Sezona “formule 1”, koja ima elemente i drame i trilera, nastavlja se ovog vikenda na kultnom Spa-Frankoršampu, gdje će Mercedesov šampion Luis Hamilton i Red Bulov izazivač Maks Ferstapen intenzivirati rat za prevlast u najbržem cirkusu.

Nakon svega što se izdešavalo na Silverstonu i Hungaroringu, svaka trka će biti finale za sebe, a Britanac i Holanđanin će, bez sumnje, sa još većom žestinom, žarom i odlučnošću ulaziti u svaki duel.

Do pomenutog boja na Silverstonu voda je išla na Ferstapenov mlin, koji je držao sigurno vođstvo u generalnom plasmanu. Pa ipak, Hamilton ga je na domaćem terenu doslovno “zakucao” u zid i potom pobijedio te se tako približio jedinom rivalu. Okršaj u Mađarskoj obilježio je drugi adut “strijela” Valteri Botas, koji je amaterskom greškom na startu izbacio dva vozača iz trke te oštetio Maksov bolid. U takvim okolnostima izazivač se morao zadovoljiti devetim, a prvak drugim mjestom, što je dovelo do smjene na vrhu. Tako Hamilton na polusezoni ima osam bodova viška u odnosu na Ferstapena, a činjenica da su Mercedesova poboljšanja bolida bila pun pogodak, stavlja ga u ulogu favorita.

– U dobroj smo poziciji. Vodimo u oba šampionata, bolid Nj12 sada je brži što je dokazano i na Hungaroringu. Ipak, pred nama je dug put, sezona lako može da se okrene naglavačke – oprezan je šef “mečki” Toto Volf.

Savjetnik Red Bula Helmut Marko je govorio o odnosu Hamiltona i Ferstapena, upozorivši da je nakon posljednjih incidenata izgubljeno poštovanje između dva pilota:

– Nekada se dogode stvari koje jednostavno ne možete da poništite. Međusobni odnos je narušen i pitanje je kada će se popraviti, ako se uopšte popravi. Samo se nadam da će sve ostati pod kontrolom i da ćemo gledati fer trkanje.

A da baš i neće biti uzmicanja, potvrđuje Ferstapenova izjava. Iako je on izvukao deblji kraj na posljednje dvije trke, ne pada mu na pamet da se povuče iz bitke.

– Apsolutno sam siguran da sam brži od Luisa. Da ne mislim tako, ostao bih kod kuće – jasan je Ferstapen.

Slobodni treninzi na Spa-Frankoršampu voze se sutra od 11.30 i 15 časova, kvalifikacije su zakazane za subotu (15), a trka za nedjelju (15).

 

 

Oznake: Formula 1