Radost za Navasa i društvo: Kostarika posljednji učesnik Svjetskog prvenstva

15.06.2022. | 07:41

Fudbaleri Kostarike posljednji su rezervisali kartu za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Oni su u baražu za odlazak na Mundijal pobijedili selekciju Novog Zelanda sa 1:0.

Meč je igran na stadionu Ahmed bin Ali u Al Rajanu na kome će se igrati i utakmice Svjetskog prvenstva. Kostarika je do baraža stigla kao četvrtoplasirana selekcija iz KONKAKAF-a, Novi Zeland kao pobjednik Okeanije.
Fudbaleri iz Centralne Amerike poveli su već u trećem minutu. Strijelac je bio fudbaler meksičkog Montereja Džoel Kembel.
Novi Zeland je od 69. minutu imao igrača manje. Crveni karton dobio je Kosta Barbarouses.
“Los Ticosi“ će na Mundijalu u Kataru biti u grupi sa Španijom, Njemačkom i Japanom.

Njima je ovo treće uzastopno učešće na Svjetskim prvenstvima. Na prethodnom u Rusiji 2018. zauzeli su posljednje mjesto u grupi. Prva zvijezda tima je veteran 35-godišnji golman Kejlor Navas.
Dan ranije kartu za Katar vizirali su i fudbaleri Australije pošto su u baražu posle velike borbe i tek nakon boljeg izvođenja jedanesteraca pobijedili selekciju Perua sa 5:4. Nakon regularnog dijela i produžetaka bilo je neriješeno 0:0.
Predstojeće Svjetsko prvenstvo u Kataru biće istorijsko, jer će se prvi put igrati u zimskom periodu. Trajaće od 21. novembra do 18. decembra.