Radivoj Korać u Kući slavnih!

02.04.2022. | 19:12

Radivoj Korać, legendarni srpski košarkaš, posthumno će biti uvršten u Košarkašku Kuću slavnih u Springfildu, čime će postati peti Srbin u ovom elitnom društvu.

Legenda srpske košarke, inače član FIBA Kuće slavnih, pridružio se Bori Stankoviću, Profesoru Aleksandru Nikoliću, Draženu Dalipagiću i Vladu Divcu.

Korać je 50-tih i 60-tih godina prošlog vijeka bio među najboljim košarkašima Evrope i naosvajao se trofeja u klupskim i reprezentativnim bojama.

Rođen 1938. godine u Somboru, Korać je bio učenik pionira srpske košarke Bore Stankovića, a proslavio se igrajući za nacionalni tim, ali i OKK Beograd.

Bio je ubojit strijelac, mnogi kažu i ispred svog doba, te je čuvenom „ljevicom“ žario i palio mrežice po Jugoslaviji i Evropi.

U dresu OKK Beograda postigao je čuvenih 99 poena u Evroligi, tadašnjem Kupu evropskih šampiona, u utakmici protiv Alvika iz Stokholma, pa je tako rekord Vilta Čemberlejna od 100 poena iz NBA ostao netaknut zbog „pola“ koša.

Krupnim koracima išao je Korać ka Kući slavnoj, ali nažalost tamo je završio mnogo ranije nego što je trebalo… Drugog juna 1969, u 31. godini, Radivoj je izgubio život u saobraćajnoj nesreći kod sela Kamenice blizu Sarajeva.
Velika tragedija zadesila je srpski, evropski i svjetski sport, a Korać je bio prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.