Računica je prosta: Evo kako Novak Đoković ostaje prvi i poslije Melburna

09.01.2024. | 07:39

Na dan kada je objavljena nova ATP rang lista, potpuno je jasno kako stoje stvari pred Australijan open (14 – 28. januar).

Novak Đoković je u ovom trenutku prvi sa 11.055 bodova, dok je Karlos Alkaraz drugi sa 2.200 poena manje (8.855). Nole će od nedjelje zaigrati u Melburnu za svoju 11. titulu i braniće 2.000 poena, s obzirom na to da je i prošle sezone bio šampion Ozi opena. Sa druge strane, prednost Španca je u tome što prošle godine nije igrao na Australijan openu zbog povrede, pa ne brani poene i sve što ostvari donijeće mu samo “plus”.

Ono što tješi i raduje je činjenica da sve zavisi od Novaka Đokovića i da, naravno, osvajanjem titule on sigurno ostaje prvi. Na čelu ATP liste ostaće i ako ostvari isti rezultat kao Alkaraz, na primjer ako obojica ispadnu u polufinalu, četvrtfinalu ili ranije. Međutim, to ne važi i za slučaj da se sretnu u finalu, jer poraz u meču za titulu od Alkaraza predaje Špancu i trofej i prvo mjesto. Takođe, Novaku bi prvo mjesto blo garantovano i ako Alkaraz ne uđe u četvrtfinale, koje donosi 400 poena.

Računica za muški singl je poznata – osvajanje titule donosi 2.000 poena, nastup u finalu 1.300, polufinale 800, četvrtfinale 400, osmina finala 200, šesnaestina finala 100, druga runda 50, a prva 10 ATP poena. To znači i da će Alkaraz, kako je navedeno, sigurno biti prvi ako osvoji titulu u Melburnu, a i za njega važi da će postati “Broj 1” i u slučaju poraza u finalu, ako na drugoj strani u borbi za titulu ne bude Novak Đoković. Alkarazu će i polufinale biti dovoljno za prvo mjesto, pod uslovom da Novak ispadne najkasnije u četvrtfinalu, što se odnosi i na kolo ranije – ako Alkaraz bude igrao četvrtfinale i ispao, a Novak ne stigne ni dotle, piše Mondo.