Protivnik je Portoriko: Košarkaši Srbije danas polažu drugi ispit

28.08.2023. | 10:29

Košarkaši Srbije danas polažu drugi ispit na Mundobasketu.

Protivnik je Portoriko, poprište bitke čuveni “Araneta koloseum”, a start boja je zakazan za 14 časova.

Orlovi su ogromni favoriti da poslije lagane pobjede na premijeri protiv Kine upišu još jednu recku.

Podatak da je kvota na četu Svetislava Pešića 1,02, a na rivala čak 17, jasno oslikava odnos snaga pred 40 minuta loptanja pod obručima.

I uistinu, sve je na strani Srbije. “Suvi” kvalitet, širina rostera, forma, tradicija…

Isti timovi prije svega 12 dana su odmjerili snage u Beogradu, gdje su Bogdan Bogdanović i društvo slavili sa 35 koševa razlike.

Na Olimpijskim igrama prije dvije godine favorit je bio na 18 koraka prednosti, na prethodnom Svjetskom prvenstvu epilog je bio isti, a prednost je iznosila 43 poena.

Ako na sve to dodamo podatak da su Orlovi takmičenje otvorili autoritativnom pobjedom u kojoj su se svi igrači upisali u stirjelce, a popularni Kari dobio luksuz da “isprazni klupu” i odmori nosioce igre, onda je jasno kakav epilog se danas očekuje.

Uprkos svemu nabrojanom, trenerski lisac poziva na oprez:

“Svaka utakmica je važna, ovo je zvanično takmičenje, Mundobasket. Za razliku od Indijanapolisa, gde je mogla da se izgubi neka utakmica jer je bio drugi sistem takmičenja, sada nemaš pravo na to. Izgubiš – ispadaš. Mnogo je važno da to znamo. To nam je i razlog da razgovaramo sa igračima, jer je značajan meč. Želimo da svaki susret iskoristimo, da pobijedimo i da od istog imamo neku korist kada su u pitanju timska i individualna igra, da se igrači podižu i da svaka utakmica donese neki kvalitet, ne samo rezultatski”, jasan je Pešić.

Prema njegovim riječima, ekipa dobro radi, a igrači slušaju.

“Dobro je, svjesni su zašto su došli ovdje. Vrlo je važno da njihova unutrašnja komunikacija bude dobra, to je najvažnije. Većina igrača nikada nije igrala zajedno, zato je važno da oni među sobom komuniciraju, da pričaju, da kažu jedni drugima šta je dobro, šta ne, šta im odgovara ili ne. Tako treba da bude prije i poslije treninga, kao i na samom terenu. Cijeli dan treba da bude posvećenost maksimalna”, zaključio je Pešić.

Ognjen Dobrić očekujem drugačiju utakmicu od one u Beogradu, gdje je razlika, kako kaže, bila nerealna.

“Portoriko je daleko kvalitetnija ekipa. Ne umanjujem našu igru i kvalitet, ali verujem da će protivnik sigurno pružiti više, igrati sa većom energijom i dati sve od sebe, da pokaže da nije ovdje slučajno. Utakmice se igraju na dva dana, znamo šta nas čeka. Spremni smo na to fizički i psihički. Razmišljamo samo o sljedećoj utakmici. Jedva čekamo da ona dođe i da uradimo sve kako treba. Mi iz meča u meč izgledamo bolje i kako prvenstvo bude odmicalo, nadam se da ćemo izgledati još bolje, da ćemo još napredovati”, optimista je Dobrić.

U istoj, grupi B, od 10 časova koplja će ukrstiti Kina i Južni Sudan.