Proslavljeni rukometni as: Smajlagić nakon 36 godina u RK Borac

07.07.2023. | 08:57

Proslavljeni rukometni as Irfan Smajlagić (62) danas će zvanično biti imenovan za novog trenera RK Borac M:tel. Tako će se olimpijski šampion poslije 36 godina vratiti u rodni grad i klub u kojem je počeo karijeru.

Aktuelni selektor rukometne reprezentacije BiH danas će u prostorijama kluba, gdje će biti organizovana pres-konferencija, potpisati ugovor sa bivšim prvakom Evrope i višestrukim šampionom BiH. Time počinje jedna nova era banjalučkog kluba, koji nakon loše prošle sezone želi da se već u narednoj vrati u sam vrh bh. rukometa. Podsjetimo, “crveno-plavi” su zauzeli tek 10. mjesto u Premijer ligi BiH.

O Smajlagiću se manje-više sve zna. Imao je briljantnu igračku karijeru tokom koje je osvajao najveće trofeje. Osvajao je olimpijsko zlato (Hrvatska) i bronzu (Jugoslavija), a u vitrinama ima i svjetsko srebro (Hrvatska) i evropsku bronzu (Hrvatska). Kao trener je bio selektor Egipta i Irana, a vodio je i sarajevsku Bosnu, Zamet, Lokomotivu Zagreb i Čakovec. O kakvoj se veličini radi govori podatak da je nedavno postao član evropske rukometne Kuće slavnih.

Sa reprezentacijom BiH ostvario je veliki uspjeh plasmanom na Evropsko prvenstvo 2024. godine, a sada će pokušati da sa matičnim klubom nastavi nisku uspjeha. “Zmajeve” je preuzeo prošle godine, i to u trenutku kada se pravila smjena generacije. Ipak, sa podmlađenim timom je izborio Euro i smatra se najzaslužnijim za odlazak bh. rukometaša na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Po njegovom dolasku Borac će zvanično krenuti u rekonstrukciju tima. Za sada je izvjestan dolazak proslavljenog golmana Nebojše Grahovca, a već danas se mogu očekivati i nova pojačanja. Spominje se dolazak nekoliko provjerenih imena, među kojima su neki i reprezentativci, prenose Nezavisne.

Inače, “crveno-plavi” će u narednoj sezoni igrati u znatno izmijenjenom sastavu jer je ekipu napustilo nekoliko imena. Osim trenera Mirka Mikića, kojeg će naslijediti Smajlagić, klub su napustili Luka Perić, Marko Lukić i Luka Knežević, dok je status mladog golmana Berina Brkića još nejasan. On je bio nadomak odlaska u Ohrid, no u banjalučkom klubu tvrde da im se Makedonci još nisu zvanično obratili pa je moguć njegov ostanak u klubu.

Bilo kako bilo, povratak Smajlagića je veliki dobitak kako za Borac, tako i za cjelokupni rukomet u BiH, posebno onaj klupski koji posljednjih godina nije na visokom nivou.