Proširuje se na 18 ekipa: Bitne promjene u Ligi nacija od sljedeće godine

13.02.2024. | 18:25

Od naredne godine Liga nacija za odbojkaše i odbojkašice neće brojati 16, nego 18 timova – saopštila je danas Svjetska odbojkaška federacija.

Do ovakvih promena je došlo zbog veoma uspješnog prošlogodišnjeg izdanja komercijalnog takmičenja, koje je oborilo rekorde po gledanosti – kako u dvoranama, tako i na TV ekranima. Globalna publika je porasla za 48 odsto od 2002. do 2023. godine.

Kako se navodi na sajtu FIVB vrednost sponzorstva se povećala za 27 odsto, a TV gledanost za 13 odsto na 630 miliona. Na društvenim mrežama Liga nacija je dostigla doseg od 214 miliona.

Cilj je bio ne samo da ostane spektakl svjetske klase, već i da dođe do što više zemalja. Tokom 2024. godine u takmičenju neće biti ispadanja – svim već poznatim učesnicima će se naredne godine pridružiti pobjednik FIVB Kupa izazivača, kao i prva selekcija na svjetskoj rang listi koja nije obezbijedila učešće.

Ostaće tri takmičarske nedjelje – timovi će biti podijeljeni u tri grupe po šest tokom svake sedmice. Igrači će imati jednu dodatnu nedjelju odmora usred takmičenja.

Svaki tim će odigrati 12 utakmica, što bi značilo po četiri nedjeljno. Prilagođavanje rasporeda takmičenja ima za cilj da uključi dodatno vrijeme oporavka i pripreme u matičnim zemljama.

Osam najboljih će se plasirati u završnicu, a domaćin će kao i do sada biti direktno na Fajnal-ejtu

Oznake: Liga nacije, Odbojka