Proglasio bankrot: Najbolji igrač snukera zaradio četiri miliona evra i sve potrošio

15.10.2022. | 12:06

Mark Alen (36) je jedan od najboljih igrača snukera na svijetu.

Ovaj 36-godišnjak rođen u Sjevernoj Irskoj osvojio je šest velikih turnira, a na Svjetskom prvenstvu igrao je polufinalu. Samo od nagradnih fondova u karijeri je zaradio više od četiri miliona evra, a sad je proglasio bankrot.

Za BBC je objasnio što mu je se dogodilo.

“Ovo je bio jedini način da se spasim, da proglasim bankrot. Sramota me reći da sad živim u iznajmljenom stanu. Trošio sam novac prije nego što bih ga zaradio, odmah bih sve spiskao, a sve je kulminiralo razvodom koji je bio jako, jako skup. Jedino o čemu razmišljam je dovesti se u red.

Allen kaže da nije štedio dok je bilo novca.

“Ako je neki automobil bio dostupan za 50 hiljada funti, ja bih potrošio 80. Ako sam mogao unajmiti stan za hiljadu i po funti, ja bih potrošio dvije i pol hiljade. Ali sada je odlučio da će promijeniti stil života.

Uz to je smršavio.

“Prijatelj mi je rekao da se boji da ću postati toliko velik da neću moći pratiti kćerku do oltara. Bilo je to grubo, ali to je tačno ono što sam trebao čuti. Dva dana kasnije promijenio sam prehranu. Prošle godine mi je bilo neugodno jer zbog konstitucije nisam mogao izvesti neke udarce.

Alen kaže da je u posljednjih 12 godina zaradio oko dva miliona funti, ali mu je malo toga ostalo zbog velikih troškova.

“Nisam pazio, nisam vodio računa o porezima i nisam stavljao novac sa strane. Advokatio+ i razvod koštaju”, poručio je Alen.

Oznake: Bankrot, Snuker