Problemi za selektora “orlova”: Srbija na Olimpijskim igrama bez NBA zvijezda

03.10.2020. | 13:44

Komesar NBA Adam Silver nije odbacio mogućnost da sljedeća NBA sezona bude na kratko prekinuta za trajanja Olimpijskih igara na kojima bi mogle nastupiti neke zvijezde iz najjače košarkaške lige svijeta, ali je taj scenario na kraju ocijenio “malo vjerovatnim”.

“Razmišljamo o tome. Mislim da je malo vjerovatno da se u finalu, ako kasno krenemo s početkom sezone, zaustavimo na kratko zbog Olimpijskih igara. To ne znači da bismo se zaustavili samo za trajanja OI kada bi igrači nastupali u Tokiju. Oni bi trebalo i da treniraju s reprezentacijom, a onda da se poslije Igara odmore”, izjavio je Silver za NBA TV.

Olimpijske igre ove godine zbog pandemije prebačene su za sljedeće ljeto i trebalo bi se održe od 23. jula do 8. avgusta. Srbija mora prvo da prođe kvalifikacije u kojima će izvjesno nastupati bez NBA zvijezda. A i ako uspije da se nađe u Tokiju, Igor Kokoškov tamo neće moći da računa na Nikolu Јokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu, Bobana Marjanovića i Marka Gudurića.

U normalnoj situaciji u kojoj bi NBA šampion bio poznat u junu, igračima bi ostalo dosta vremena za pripremu s reprezentacijom, a Silver objavio da sljedeća sezona ne može početi prije januara 2021. godine.

S obzirom na to, da NBA sezona traje devet mjeseci, očito je da će se preklapati sa Olimpijskim igrama u Tokiju.

“Ima toliko nevjerovatnih igrača od kojih možemo sastaviti vrlo kompetitivnu ekipu. Zabrinut sam zbog nekih drugih reprezentacija čiji igrači igraju u našoj ligi. Njihova odsutnost bi činila veliku razliku za njihove reprezentacije”, dodao je Silver.

“To znači da su okolnosti izuzetno vanredne, čak i da odlučimo da planiramo uzimajući u obzir OI u Tokiju, kako možemo znati na što će da liči svijet sljedeće ljeto i hoćemo li moći da nastavimo?“, zapitao se Silver, zaključivši na kraju da se “svi moraju prilagoditi”.