Problem za Zvezdu: Kampaco do marta neće moći da igra u EL

04.01.2023. | 14:11

Najnovije pojačanje Crvene zvezde Fakundo Kampaco neće moći da igra za crveno-bijele u Evroligi do marta.

To znači da će Kampaco moći da zaigra tek u 26. kolu elitnog takmičenja. Isto važi i za sve druge igrače koje u narednom periodu Crvena zvezda potencijalno planira da dovede.

Finansijska komisija Evrolige, nezavisno regulatorno tijelo, izrekla je sankciju koja se sastoji od zabrane registracije novih igrača i trenera do 28. februara 2023. godine i novčane kazne od 25 hiljada evra Crvenoj zvezdi zbog teškog kršenja Pravila finansijske stabilnosti i fer-pleja“, navodi se u saopštenju Evrolige, prenosi Sportklub.

Slučaj „Kampaco“ je 1. decembra 2022. godine upućen Finansijskoj komisiji od strane Komisije za kontrolu upravljanja, nezavisne komisije koja razmatra finansijski učinak klubova i njihovu usklađenost sa relevantnim propisima.

Finansijsko vijeće je otvorilo sudski postupak i izreklo privremenu zabranu Zvezdi koja znači da crveno-bijeli neće moći da registruju igrače i trenere.

Uvedene zabrane Zvezdi uzimaju u obzir ozbiljnost prekršaja, koji uključuje kašnjenje izmirenja obaveza prema igračima iz tekuće i prethodnih sezona, kao i davanje netačnih informacija. Tako je klubu omogućeno da stekne prednost nad konkurencijom i nastavi sa svojim normalnim radom uprkos neregularnom finansijskom poslovanju.

U kazni Evrolige se navodi i da svako dalje kršenje finansijskih propisa može dovesti do još većih sankcija, kao što je oduzimanje pobjeda.

Sve to se navodi u saopštenju elitnog takmičenja, a na ovu odlluku se može uložiti žalba Sudu za sportsku arbitražu.