Priznanje za mladića iz Doboja: Maksimović izabran za najboljeg mladog sportistu BiH

09.12.2021. | 18:36

Teniser Teniskog kluba Doboj petnaestogodišnji Marko Maksimović izabran je za najboljeg mladog sportistu u BiH u 2021. godini.

Maksimoviću je ovo priznanje dodijeljeno na 10. izboru sportiste godine Olimpijskog komiteta BiH, koje je održano sinoć u Sarajevu.

Marko Maksimović, koji je ovogodišnji pobjednik Juniorskog mastersa “Tenis Jurop U16” održanog u Monte Karlu i višestruki šampion BiH, izjavio je novinarima da je zadovoljan zbog dodijeljenog priznanja.

On je naveo da su u toku pripreme za turnire koji mu predstoje već od januara iduće godine.

Trener Denis Spahić rekao je da Marko u igri nema slabosti i da su u toku kondicione pripreme za nastupe na ITF turnirima do 18 godina, te na sedam do osam profesionalih turnira iz ATP kalendara.

Spahić je dodao da je, zahvaljujući ostvarenoj pobjedi u Monte Karlu, Maksimović uočen kod određenih sponzora i tako obezbijedio učešće na značajnim turnirima.

Sekretar Teniskog kluba Doboj Dragan Dragičević rekao je da dobojski tenis tokom proteklih desetak godina ostvaruje najbolje rezultate u BiH, te da Markov rezultat nije slučajan.

“Marko će biti drugi ili treći junior u Evropi, a Andrej Nedić ulazi u top osamdeset juniora na svijetu”, izjavio je Dragičević, koji se nada da će njihovi uspjesi motivisati i drugu djecu koja treniraju u klubu.

On je za sutra u Doboju najavio organizovanje već tradicionalno “Tenisko veče”, manifestaciju tokom koje članovi ovog kluba pored druženja sumiraju ovogodišnje rezultate, a najzaslužnijim budu uručena priznanja.

Marko Maksimović je prvi igrač iz BiH koji je osvojio Juniorski masters “Tenis Jurop”, i to sa 15 godina.

Ove godine osvojio je tri turnira “Tenis Jurop” u Sarajevu, Doboju i Zenici. U junu je osvojio titulu prvaka BiH do 16 godina u Prijedoru.

Maksimović zauzima 13. mjesto na rang-listi “Tenis Jurop” do 16 godina i 805. mjesto na ITF juniorskoj rang-listi.