Priznanje za Grka: Janis Adetokumbo opet MVP NBA lige

18.09.2020. | 18:46

Košarkaš Milvoki Baksa Janis Adetokumbo drugu godinu uzastopno proglašen je za najkorisnijeg igrača NBA lige, prenio je novinar EPSN Adrian Vojnavorski.

Ostali kandidati za MVP nagradu bili su Lebron Džejms iz Los Anđeles Lejkersa i Džejms Harden iz Hjustona.

Ekipa iz Viskonsina dominirala je u ligaškom dijelu takmičenja i u plej-of je ušla sa prve pozicije, ali je već u drugoj rundi doigravanja na Istoku poražena od Majamija rezultatom 4:1.

Grčki reprezentativac je u regularnom dijelu sezone prosječno bilježio 29,5 poena, 13,6 skokova i 5,6 asistencija, dok je u devet plej-of mečeva imao učinak od 26,7 poena, 13,8 skokova i 5,7 asistencija.

Pored Janisa dva trofeja za najboljeg igrača lige imajku Bob Petit, Karl Meloun, Tim Dankan, Stiv Neš i Stef Kari. Po tri imaju Medžik Džonson, Leri Bird i Mozes Meloun, po četiri Vilt Čembrlen i Lebron Džejms, po pet Bil Rasel i Majkl Džordan, a rekorder je Karim Abdul-Džabar sa šest MVP priznanja.

Najboljem igraču Baksa ugovor ističe sljedećeg ljeta, ali je Adetokubo čelnicima kluba obećao da će potpisati novi. Sa druge strane, rukovodstvo Milvokija se obavezalo da formira ekipu koja je biti u borbi za osvajanje titule.

Dvadesetpetogodišnji košarkaš je 2013. bio 15. pik Baksa na draftu, a prije dolaska u NBA igrao je za grčkog drugoligaša Filatlitikos, prenosi Sport klub.