Pritisak ipak bio prevelik: Rusko čudo od djeteta ostalo bez medalje na ZOI

17.02.2022. | 18:14

Pritisak je ipak bio preveliki. Rusko čudo od djeteta i najveća favoritkinja za zlato na Zimskim olimijskim igrama u Pekingu Kamila Valijeva (15), koja je proteklih dana bila u centru doping afere, poklekla je u trenutku kada je trebalo da pokaže svu raskoš svog talenta, osvojivši četvrto mjesto, dok je zlato prigrlila njena koleginica iz reprezentacije, ali i velika rivalka Ana Šerbakova.

Nakon obaveznog programa, koji je završila kao najbolja, petnaestogodišnjakinja, za koju mnogi kažu da je već sada jedna od najvećih klizačica novije istorije, umjesto savršenstva na ledu u slobodnom programu je prikazala za nju nesvojstveno previše grešaka i padova.

Svi su s nestrpljenjem očekivali da Kamila uradi savršene četvorostruke okrete, bravurozne trostruke aksele i da ponovi magiju na ledu, ali nesigurnost i velika nervoza uzeli su danak. Izgorjela je u velikoj želji da pokaže sve što zna, a svaki put kada bi pala, a pala je bar četiri puta, s tribina bi se čuo veliki uzdah publike.

Sve ovo je iskoristila Ana Šerbakova, koja je nakon odličnog kratkog programa imala još bolji nastup u slobodnom dijelu, ostavivši iza sebe još jednu Ruskinju Aleksandru Trusovu. Šerbakova je bila pretposljednja na programu, izvodila je četvorostruke skokove i uspjela je u konačnom poretku da nadmaši Trusovu, koja je danas dobila bolje ocjene. Međutim, Trusova je imala i preveliki zaostatak nakon prvog nastupa pa je morala da se zadovolji drugom pozicijom. Bronzana je bila Japanka Kaori Sakamoto.

Valijeva je proteklih dana bila u centru pažnje zbog toga što je u njenom uzorku od 8. februara pronađena nedozvoljena supstanca trimetazidin. Prvo je bila suspendovana, ali je nedugo zatim dobila zeleno svjetlo za nastup. Ona je u timskom takmičenju s Rusijom osvojila zlato, a osvajanjem četvrte pozicije u pojedinačnoj konkurenciji izbjegnuta je nova neugodna situacija (zbog doping afere nije bilo dodjele timskih odličja), jer ne bi bilo svečane dodjele medalja da je kojim slučajem Kamila bila među osvajačima odličja.

Miho Takagi (27), japanska brzoklizačica, trijumfovala je u trci na 1.000 metara i tako stigla do svog prvog individualnog zlata, poslije tri srebra i jedne bronze, osvojenih u Pjongčangu 2018. i Pekingu 2022. Uz ovih pet medalja, Japanka ima još i zlato u timskoj potjeri iz 2018, te srebro u istoj trci u Kini, što znači da je sada došla do svoje sedme olimpijske medalje. Takagijeva je s novim olimpijskim rekordom (1:13,19 minuta) slavila ispred Nizozemke Jute Lerdam (23), koja je osvojila prvo odličje u Pekingu. Na trećem mjestu završila je Amerikanka Britani Bouvi. Bouvijeva (33), inače svjetska rekorderka u ovoj disciplini, dokopala se na kraju karijere svog prvog individualnog olimpijskog odličja, pošto je prije četiri godine u Pjongčangu bila član bronzane štafete SAD.