Prijeti im izbacivanje iz Evrope: UEFA kaznila Hrvatski fudbalski savez s 250.000 evra

23.01.2024. | 12:26

Gotovo 11 mjeseci nakon što je UEFA žestoko kaznila Rijeku s 450.000 evra i Osijek sa 600.000 evra zbog kršenja Pravilnika o licenciranju i finansijskoj održivosti klubova u javnost je procurila informacija kako je kaznu dobio i Hrvatski fudbalski savez (HNS) jer im nije smio izdati licence, a prijeti i drakonska kazna izbacivanja hrvatskih klubova iz Evrope, tvrdi “Nacional”.

HNS je kažnjen sa 100.000 evra bezuslovno i 150.000 evra uslovno. Nakon UEFA-ine istrage, piše “Nacional”, utvrdili su da su klubovima nelegalno izdane licence za prošlu sezonu. Osim finansijske kazne, iz Niona su obavezali savez da u ovoj i iduće dvije sezone pravilno sprovede postupak licenciranja.

UEFA traži da preliminarni datum provjere licence bude prije krajnjeg roka 31. marta, da HNS-ov stručnjak za licenciranje izdaje detaljniji izvještaj, da godišnje održe radionicu o licenciranju sa svim klubovima, kao i bilateralni sastanak s klubovima kojima izdaju UEFA-nu licencu, da savez ishodi nezavisni sertifikat o usklađenosti s UEFA-nim pravilnikom, kao i da sarađuju s UEFA-nim kontrolnim tijelom tokom nagodbe.

Ako HNS ne sprovede više od tri od spomenutih obveza ili ponovi nelegalni izdavanje licencija, Uefa može izbaciti hrvatske klubove izbacivanjem iz svih natjecanja, piše Nacional.

Hrvatski mediji su kontaktirali HNS za komentar, njegov odgovor objaviće čim ga dobiju.

Osim Hrvatske, sličan prestup napravilo je i samoproglašeno Kosovo, koje je kažnjeno blaže, s 50.000 evra bezuslovno i 200.000 evra uslovno, prenosi “24Sata”.

Rijeka je nakon lanjske kazne saopštila kako je sve obaveze iz 2022. podmirila, kako poštuje finansijski fer-plej i da je njima Ferencvaroš dugovao milion evra za transfer Stjepana Kvržića, a Kajserispor 300.000 evra za prelazak Zorana Kvržića.

Oznake: Kazna