Prije 35 godina savladana Zvezda: Dan kada je Borac osvojio trofej Kupa Jugoslavije

11.05.2023. | 19:14

Ostao je zbunjen i Milojko Pantić, nakon što je Senad Lupić na centaršut Amira Durgutovića poslao loptu u mrežu beogradske Crvene zvezde.

Bio je to gol kojim su Borčevci na kraju stigli do trofeja Kupa Jugoslavije, a uz ovaj pogodak pamtiće se i odbrana Slobodana Karalića koji je Dragana Stojkkovići uhvatio živu loptu sa penala.

Trideset i pet godina nakon što je procvjetala bijela lala usred Beograda, jedan od protagonista zlatne stranice crveno-plave istorije, Stojan Malbašić kaže da je to uspjeha za sva vremena.

“To je bio i ostao najveći uspjeh u istoriji kluba. Mi smo u tom periodu napravili nešto što je bilo nemoguće za nas, ali i za mnoge druge. Čestitke smo dobijali sa svih strana Evrope, a dočekala nas je čitava Banjaluka da nam oda priznanje”, priča Malbašić.

Fudbaleri Borca napravili su podvig ravan čudu u ta fudbalska vremena.

Ostalo je zapisano da je banjalučki klub jedini drugoligaš koji se domogao trofeja u Kupu.

Svjedoci tog vremena, pričaju i dan danas, da bi pred tom generacijom Borčevaca, pali i mnogo jači, iako od Zvezde u to vrijeme jačeg nije bilo od Vardara do Triglava.

“Crvena zvezda je u to vrijeme imala šampionsku ekipu koja je kasnije postala šampion Evrope i svijeta. Trebalo je u to vrijeme pobijediti i nadigrati jednu veliku Zvezdu, a nama je to pošlo za rukom. Mi smo imali kvalitet i znali smo svoje mogućnosti i da možemo da im pružimo otpor. Bez obzira što smo igrali jedan rang niže mi smo vjerovali u svoj kvalitet i izašli smo im na megdan u kojem smo ih nadigrali i pobijedili”, kaže Malbašić.

Malbašića kaže, ona i ova fudbalska vremena ne mogu da se porede. Za svoju generaciju, ističe, da je igrala iz ljubavi, dok se danas sve vrti oko novca.

“U to vrijeme fudbal se igrao iz velike ljubavi. Mi smo imali veliku želju, a da je nismo imali ne bismo ni ostvarili taj veliki uspjeh. Ne vidim to danas u ovim sadašnjim generacijama. Čini mi se da nemaju neki veliki cilj kao što ga mi imali. Za nas je bila velika stvar osvojiti Kup i igrati u jugoslovenskoj ligi koja je tada bila među pet najboljih u Evropi. Raspadom Jugoslavije niti jedna država nema ni približno kvalitet koji je imala bivša država. Po meni, današnjim fudbalerima je glavni motiv novac. Mi, recimo, od premija za osvajanje Kupa Jugoslavije nismo mogli da kupimo ni četiri točka za auto, a oni taj novac dobijaju danas kao premiju za običnu utakmicu”, slikovito će za kraj Malbašić.