Preokret i važna pobjeda Francuske: Litvanci vodili pa se „ugasili“

03.09.2022. | 19:56

Košarkaši Francuske uspjeli su poslije velike borbe da savladaju reprezenatciju Litvanije rezultatom 77:73 (23:25, 17:16, 10:15, 27:17).

Silovito su utakmicu otvorili Litvanci koji su u prvoj četvrtini izuzetnom ofanzivnom uspjeli da povedu i sa 13 poena razlike protiv Francuske.

Ipak, kod Francuza je odlično bio raspoložen Evan Furnije koji je uspio da opasnije zaprijeti Litvancima i pojača napad u svom timu.

Uspjeli su košarkaši Francuske da stignu do egala u drugoj četvrtini, ali samo na kratko zbog šupljina u spoljnoj igri koja im je pravila problem.

Malu, ali ipak značaju prednost održavali su Litvanci i na pauzu otišli sa pola koša razlike.

Treća četvrtina donijela je pravu dramu i ujednačenu utakmicu na obje strane, a važnu ulogu u timu Litvanije imao je Džonas Valančijunas koji je ušao u seriju u tim trenucima.

Ponovo su tijesno vodili Litvanci i sve teže odolijevali Francuskoj, ali sve je nagovještavalo dramatičnu završnicu.

Kao da se Francuska čuvala za posljednjih deset minuta koji su im konačno donijeli prednost. Baš kao i na početku Furnije je bio izuzetno opasan i u potpunosti stavio kontrolu utakmice u ruke Francuske selekcije.

Njegov ritam ispratili su Rudi Gobet i Žeršon Jabusele koji nius dozvolili Litvancima da igraju igru iz prve tri dionice.

Ipak, tri poena razlike nije puno i Litvanci nius želei da se predaju. Na samo dvadesetak sekndi prije kraja trojku pogađa Rokas Jokubaitis.

Morali su Litvanci da prave faul, a sa slobodnih bacanja Francusk stavlja tačku na preokret i pobjedu.

Najefikasniji na meču bio je Evan Furnije koji je i najzaslužniji za preokret, a dao je 27 poena uz pet skokova i tri asistencije.

U timu Litvanaca Džonas Valančijunas postigao je 15 poena uz osam skokova, a samo poen manje imao je Rokas Jokubaitis.