Predsjednik MOK potvrdio: Sjeverena Koreja suspendovana do kraja 2022. godine

08.09.2021. | 21:14

Olimpijski komitet Sjeverne Koreje suspendovan je do kraja 2022. godine jer nije učestvovao na LJetnim olimpijskim igrama u Tokiju, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta /MOK/ Tomas Bah.

Bah je podsjetio da je Olimpijski komitet Sjeverne Koreje jedini svjetski olimpijski komitet koji nije učestvovao na Igrama u Tokiju.

“Stoga je Izvršni odbor MOK-a razmotrio situaciju i danas odlučio da Državni olimpijski komitet Sjeverne Koreje bude suspendovan do kraja 2022. godine, kao rezultat jednostrane odluke da ne učestvuje na Olimpijskim igrama u Tokiju”, rekao je Bah na konferenciji za novinare koja je emitovana na “Jutjubu”.

Bah je istakao da je Pjongjang prekršio svoje obaveze u skladu sa Olimpijskom poveljom time što vlasti nisu poslale sportiste da učestvuju u takmičenju, prenio je “Sputnjik”.

Prema njegovim riječima, finansijska pomoć koju je MOK poslao Olimpijskom komitetu Sjeverne Koreje biće oduzeta Pjongjangu, jer “Komitet nije dao doprinos uspješnom održavanju Igara”.

Sjeverna Koreja saopštila je u aprilu da neće učestvovati na Olimpijskim igrama, kako bi se zaštitilo zdravlje sportista, čime je postala prva zemlja koja je otkazala učešće od 1988. godine.