Pred duel sa Ukrajinom: Je li spas za Savu Miloševića “slatka tajna” Amara Osima?

07.02.2024. | 10:35

Reprezentacija BiH je do sada samo jednom otišla na veliko takmičenje, ali ne pamti se ovako loša rezultatska godina. Godina u kojoj su Zmajevi postali “kanta za nabijanje”.

Ovakav igrački kadar koji imamo sigurno može biti konkurentniji, ako ništa tvrd orah za svakog protivnika. Ipak je to ekipa koja je, ne tako davno, odnosno prije krize “utakmice protiv Rusije” i ludila promjene četiri selektora u 12 mjeseci bila prva u svojoj grupi Lige Nacija, ekipa koja je ne tako davno parirala Francuskoj, Italiji, pa čak i Portugalu.

Dakle, definitivno može bolje od toga da se primaju četiri gola protiv Luksemburga i već unaprijed očekuje da ćemo izgubiti od svakog protivnika. Zna to i selektor Savo Milošević, koji za osnovi cilj trenutno nema da napravi neko čudo, nego samo da pokuša izvući optimalni nivo kvalitete koji ovaj tim već posjeduje.

Za promjenu raspoloženja u ekipi i podizanja samopouzdanja Miloševiću bi možda mogao pomoći potez koji je nerijetko pravio Amar Osim. Najtrofejniji bh. trener bi tokom perioda rezultatske krize između zvaničnih utakmica dogovarao utakmice protiv niželigaša. Kako bi se dao značaj toj utakmici, ona bi se čak igrala i na glavnom terenu.

Željezničar bi tako recimo nakon dva poraza u Premijer ligi slavio protiv niželigaša Saobraćajca, te bi igrači nesvjesno izlazili iz rezultatske krize i vraćali samopouzdanje.

Možda Amar Osim to i nije radio sa ovom svrhom, ali nema sumnje da je postizao taj efekat. U slučaju Save Miloševića to bi značilo da reprezentacija BiH uoči Ukrajine odigra jednu pripremnu utakmicu. Naravno, u formatu koji nije opterećenje za pripreme za utakmicu baraža. Po mogućnosti na glavnom terenu Bilinog Polja.

Nažalost, FS BiH je čak četiri posljednja selektora imenovao tako da nisu imali priliku da imaju bar jednu prijateljsku utakmicu prije kvalifikacionih termina.

Na EURO 2024 nas čekaju Belgija, Rumunija i Slovačka

U Zenici 21. marta dočekujemo Ukrajinu u polufinalu baraža za EURO 2024. Ako pobijedimo, čeka nas finale protiv Islanda ili Izraela.

Na EURO 2024 u grupi nas čekaju Belgija, Rumunija i Slovačka. Utakmice bi igrali u Minhenu, Hamburgu i Stuttgartu.

Prvenstvo će 14. juna otvoriti domaćin Njemačka i Škotska, piše reprezentacija. ba.