Poznata novinarka tvrdi: NBA neće dozvoliti da Jokić treću godinu bude MVP

25.12.2022. | 14:55

El Dankan, novinarka ESPN-a, kaže da Nikola Jokić mora da bude na vrhu liste za MVP sezone 2022/23, ali je i dodala da će na kraju teško i osvojiti trofej.

Jokić, aktuelni dvostruki MVP NBA lige, igra još jednu fenomenalnu sezonu i ponovo je glavni konkurent za trofej koji se dijeli najkorisnijem košarkašku najjače lige na svijetu.

Međutim, u NBA postoji nešto što se zove “voter fatigue”, odnosno nešto s čim se suočavaju košarkaši koji previše dominiraju ligom, pa više i postanu “dosadni” ljudima koji glasaju za MVP-a.

Nekako se podrazumijeva da su najbolji, ali glasa se za druge košarkaše kako bi se i oni nagradili. Dugo je “žrtva” toga bio Lebron Džejms, a sada bi i Jokić mogao da uđe u to društvo.

“Slušajte, mislim da mu neće dati treću MVP nagradu. NBA to nije uradila od sezone 83/84. ili tako nešto. Posljednji je to uspio Leri Bird, a ironično brojeve koje bilježi Jokić su brojevi koje su imali baš Bird i Medžik – oni su jedini mogli da imaju 13 poena, 13 skokova i 13 asistencija”, rekla je Dankan u emisiji na televiziji ESPN.

“Ako pogledate posljednje dvije utakmice Jokića, jedini koji je uspio da ima takve brojeve je VIlt Čemberlen”, dodala je ona, prenosi B92.

Dankan je potom pričala o tom “umoru glasača” od jednog košarkaša.

“Mislim da NBA liga ne voli da svake godine daje istom košarkašku MVP-a, ali… Jokić ima najbolji +/- u cijeloj ligi, što je tačno onaj podatak koji nam govori koliko je neko važan za ekipu. Denver pobjeđuju bukvalno samo zbog Jokića. Tako da, ako vam Jokić nije na vrhu liste za MVP-a, ne znam ko će da bude, ali sa druge strane, mislim da Jokića stiže ono što smo imali sa Lebronom. Da, svake godine može da bude MVP, ali sada nam treba neko drugi”, zaključila je ona.

Nikola Jokić ove sezone prosječno bilježi 24,9 poena, 10,9 skokova i 9,3 asistencije, uz 1,5 ukradenih lopti po meču i nevjerovatnih 62 odsto iz igre.