Potvrđena odluka: Bivši sudija Obradović na deset godina izbačen iz fudbala

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je odluku o izbacivanju bivšeg sudije i posmatrača Srđana Obradovića iz fudbala u narednih deset godina.

Nekadašnjem arbitru iz Jagodine izrečena je „zabrana vršenja poziva i djelatnosti fudbalskog sudije i svih drugih djelatnosti u Fudbalskom savezu Srbije“. Apelacija je praktično potvrdila presudu Višeg suda u Novom Sadu, iz 26. marta, kojom je Srđanu Obradoviću istovremeno odmjerena kazna i od 15 mjeseci zatvora.

Slučaj je zaključen 23. septembra, bivšem sudiji u fudbalski dio sankcije nije uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i ako se ne bude žalio tokom suspenzije, moći će da se angažuje kao sportski radnik tek 2031.

Odluka Apelacionog suda je pravosnažna. Slučaj je u prvoj instanci zaključilo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu.

Jagodinski sudija, Srđan Obradović, priveden je poslije meča Spartak Ždrepčeva krv – Radnički Niš (2:0). Optužen je i kasnije osuđen zbog „iskorišćavanja službenog položaja i favorizovanja domaćeg tima“.

Svega je bilo na utakmici u Subotici, 13. maja 2018. Oba tima bila su u igri za plasman u Evropu, ali su prije meča, na kladionicama, identifikovane velike uplate na pobjedu gostujuće ekipe.

Tokom suđenja, svjedoci su potvrdili da su pojedine osobe, u poluvremenu utakmice, ulazile u sudijsku svlačionicu. Subotičani su oba gola postigli sa bijele tačke – napadač Nemanja Nikolić precizan je bio u 66. i 79. minutu. Jedan od spornih penala, kako je navedeno u obrazloženju presude, uticao je na odluku suda da kazni Srđana Obradovića. Početkom drugog poluvremena, Radnički je ostao sa igračem manje – direktan crveni karton dobio je napadač Milan Pavkov.

Tokom suđenja i u predistražnom postupku izjave je dalo više funkcionera i fudbalera oba kluba.

Kažnjen je samo glavni sudija. Nedugo zatim, pištaljku je ostavio i Aleksa Mitrović, četvrti sudija na subotičkom susretu. Riječ je o bratu Stefana Mitrovića, reprezentativcu Srbije i štoperu španskog Hetafea.

Niški Radnički sezonu je završio na trećem, a Subotičani na četvrtom mjestu. Oba tima učestvovala su potom u kvalifikacijama za Ligu Evrope, prenosi Sportklub.

Ostavite komentar: