Potvrđena najveća senzacija ZOI: Valijeva nije bila dopingovana i nastavlja takmičenje

14.02.2022. | 08:09

Ruska klizačica Kamila Alijeva dobila je dozvolu na nastavak takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio zahtjeve da se tinejdžerki izrekne suspenzija zbog pozitivnog doping uzorka iz decembra.

Sud za sportsku arbitražu u Lozani donio je odluku nakon dugog i burnog saslušanja koje je trajalo do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak, pa će Valijeva moći da se takmiči u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji u utorak, gdje je glavni favorit za zlato.

Valijeva je oduševila svijet nevjerovatnim četvorostrukim skokom, čime je postala prva klizačica kojoj je to pošlo za rukom u olimpijskoj konkurenciji.

Međutim, ubrzo nakon toga pojavile su se informacije da je rusko “čudo od djeteta” bilo pozitivno na zabranjeni lek trimetazidin.

Kamila je koristila lijek “Trimetazdin”, koji na listi nedozvoljenih supstanci Svjetske doping agencije spada u kategoriju “modulatori hormona i metabolizma”. Riječ je zapravo o lijeku koji se koristi procesu liječenja angine pektoris ili bolova u grudima zbog smanjenog dotoka krvi u srce, ali i povećava izdržljivost, kao i protok krvi, a to su razlozi zbog kojih je i zabranjen.

Ovaj lijek nije dozvoljen u SAD, a Svjetska doping agencija ga je na listu zabranjenih supstanci dodala 2014. godine i od tada je zabranjen. Takođe, WADA je u januaru 2018. godine izdala upozorenje da bi ovaj lijek mogao da se pojavi u uzorcima urina kao lažno pozitivan na “Lomericin”, lijek za migrenu koji je dozvoljen.

Međutim, na kraju je ipak donijeta odluka da mlada Ruskinja smije da nastavi takmičenje, a detalji i razlogi ovakve presude biće uskoro objavljeni.