Potez koji je naljutio naviječe Zvezde: Moneke objasnio zašto je namjerno promašio šut

12.12.2023. | 19:20

Košarkaš Baskonije Čima Moneke je promašenim slobodnim bacanjem u finišu utakmice 13. kola Evrolige obezbijedio svom timu pobjedu protiv Crvene zvezde. Nedavno je u razgovoru sa Donatasom Urbonasom istakao da je namjerno promašio bacanje na nagovor saigrača Vanje Marinkovića.

Na utakmici Evrolige između Baskonije i Crvene zvezde, 1,2 sekunde prije kraja, pri rezultatu 87:85 za domaći tim, košarkaš ekipe iz Vitorije Čima Moneke je namjerno promašio drugo slobodno bacanje nakon čega je duel i okončan trijumfom španske ekipe.

Ljubitelji košarke su se nakon toga upitali da li je Monekeov potez dozvoljen, a on je u razgovoru sa Donatasom Urbonasom otkrio da je poslušao savjet saigrača Vanje Marinkovića koji mu je rekao da promaši drugi penal, prenosi RTS.

“Pogodio sam dva slobodna bacanja i pobijedili smo Partizan. Slična je situacija i sa drugim srpskim timom. Prvo slobodno bacanje je bilo dobro, lopta je ušla. Onda je Vanja Marinković došao do mene i rekao: ‘Promaši, promaši ga’. Razmišljao sam. Pogledao sam na sat – 1,2 sekunde do kraja, onda sam gledao ka treneru rekao je: ‘Promaši’. U redu, ali kako da promašim, a da oni ne dobiju priliku”, ispričao je Moneke.

“Samo ću baciti kao Stiven Adams. U tom trenutku je Luka Mitrović bio na osnovnoj liniji i kazao je: ‘Namjerno će da promaši, budite spremni da se vratite’. Slučajno sam savršeno to uradio. Nikada prije nisam vježbao. Ponovio sam sljedećeg dana na treningu i nisam uspio”, naveo je košarkaš Baskonije Čima Moneke.

Baskonija se trenutno nalazi na petom mjestu Evrolige sa skorom od osam pobjeda i pet poraza, a u narednom kolu će igrati protiv Virtusa iz Bolonje.