Porodica o svemu šuti: Devet godina od teške nesreće Šumahera

29.12.2022. | 15:50

Na današnji dan 2013. godine Mihael Šumaher je doživio tešku nesreću na skijanju u francuskim Alpima.

Sedmostruki svjetski prvak se teško povrijedio 29. decembra 2013. na skijanju u francuskim Alpima udarivši glavom o stijenu.

Iako je nosio skijašku kacigu, doživio je teške povrede glave i prebačen je u bolnicu u Grenobleu gdje je podvrgnut operacijama i stavljen u indukovanu komu.

Pet mjeseci kasnije prebačen je s odjeljenja intenzivne njege na rehabilitaciono odjeljenje, a u junu 2014. je iz Grenobla premješten u Univerzitetsku bolnicu u Lozani.

U septembru iste godine stigao je u svoj dom u švajcarskom Glandu, mjestašcu na obali Ženevskog jezera i od tada mediji samo nagađaju o njegovom zdravstvenom stanju, a porodica o svemu šuti.

Jedine izjave koje smo proteklih devet godina čuli od njegove menadžerke Sabine Kem su uopštene naravi i govore o tome da njegova porodica pokušava učiniti sve najbolje kako bi se Mihael Šumaher oporavio, te da mole javnost za poštovanje privatnosti.

Najbliži Šumaherovi prijatelji su upućeni u njegovo stanje, među njima i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Žanean Tot, ali ne žele govoriti o tome u javnosti.

Šumaher je tokom karijere osvojio sedam naslova svjetskog prvaka i 91 pobjedu, te ga mnogi smatraju najvećim u istoriji.

Prva dva naslova prvaka osvojio je u Benetonu (1994, 1995.), a od 2000. pa do kraja 2004. Šumaher je osvojio 5 naslova u nizu u bolidu Ferrarija.

Nakon što je 2006. otišao u privremenu penziju, vratio se u Formulu 1 i tri godine vozio za Mercedes. Nastupio je na 308 Grand Prix trka, a 155 puta se našao na pobjedničkom postolju.

Oznake: Mihael Šumaher