Poraz Sjeverne Makedonije u istorijskom meču

13.06.2021. | 20:17

Fudbaleri Sjeverne Makedonije doživjeli su poraz u istorijskoj utakmici na velikim takmičenjima, pošto je bolja od njih bila Austrija u prvom kolu grupe C Evropskog prvenstva – 3:1 (1:1).

Debitantski nastup na Evropskom prvenstvu nije završen slavno za Makedonce, iako su u pojedinim trenucima utakmice u Bukureštu bili više nego ravnopravan rival.

Na kraju su Austrijanci, ipak, opravdali ulogu favorita pogocima Štefana Lajnera u 18, Mihaela Gregoriča u 78. i Marka Arnautovića u 89. minutu. Strijelac istorijskog gola za južne srpske susjede bio je Goran Pandev u 28. minutu.

Počela je Sjeverna Makedonija nešto konkretnije duel u glavnom gradu Rumunije, ali je Austrija vrlo brzo preuzela kontrolu.

Marsel Zabicer dirigovao je igrom tima Frenka Fode i upravo plejmejkeru Lajpciga idu velike zasluge za vodeći gol.

Sa nekih 25 metara od gola, poslao je Zabicer majstorski centaršut, Lajner je pobjegao odbrani Makedonaca na drugoj stativi i rutinski savladao Stoleta Dimitrijevskog.

Nastavljena je inicijativa Austrijanaca i poslije tog pogotka, ali je vrlo brzo uslijedio šok za njih. U nizu grešaka odbrane i golmana Bahmana, lopta je na penalu stigla do Pandeva koji ju je proslijedio u praznu mrežu.

Ko drugi nego legendarni Pandev upisao je istorijski gol za Makedonce…

Do sredine drugog poluvremena djelovalo je da bi Pandev time mogao da donese i istorijski bod svojoj selekciji, ali je Austrija pojačala ritam i u posljednjih petnaestak minuta riješila pitanje pobjednika, prenosi “N1”.

Rezervista Gregorič iskoristio je asistenciju Davida Alabe i vratio prednost, da bi u finišu Arnautović krunisao majstorsko dodavanje Lajmera i otklonio sve dileme.

Austrijanci u narednoj rudni igraju protiv Holandije, dok Makedonce čeka okršaj sa Ukrajinom.