Poraz banjalučkog Borca u derbiju na Grbavici

12.08.2023. | 22:53

Fudbaleri Željezničara savladali su banjalučki Borac rezultatom 2:0 u derbi susretu 3. kola Premijer lige.

Za oba tima ovo je bio prvi meč u novoj sezoni nakon odgađanja prva dva kola tokom evropskih nastupa.

U 3. minuti Gasal je sjajno proigrao Krpića koji je pobjegao odbrani Borca i iz teške pozicije šutirao, ali golman Mijatović je dobro odbranio.

Ponovo je Krpić prijetio u 11. minuti kada je šutirao u trku iskosa, ali golman Borca je još jednom dobro reagovao. Tri minute kasnije Jašarević je sjajno prošao i ušao u šesnaesterac, ali raspoloženi Mijatović je zaustavio i njegov pokušaj.

Borac je jedinu šansu u prvom dijelu imao u 44. minuti kada je Kvržić sjajno šutirao sa 20-ak metara, ali njegov udarac je prohujao pored gola.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme Željezničar je poveo. Nedim Mekić je natrčao na jednu loptu nakon velike gužve i preciznim udarcem s distance pogodio je za 1:0.

U 51. minuti lopta je došla do Gasala koji je sa šest-sedam metara pogodio stativu gola Borca, ali u 54. minuti već je bilo 2:0. Mekić je neugodo centrirao s lijeve strane, lopta je u širokom luku prošla pored svih fudbalera Borca i golmana Mijatovića i završila je u mreži, piše “Klix”.

Mekić je u 58. minuti mogao do hat-tricka, ali Mijatović je odbranio njegov udarac. Od tog trenutka probudio se i Borac, ali bilo je prekasno.

Najbolju šansu imali su u 70. minuti kada nakon nesporazuma između odbrane Plavih i golmana Muftića lopta stiže do Corteza koji je šutirao i pogodio stativu.

Ostalo je do kraja 2:0. Plavi će u narednom kolu gostovati Posušju, dok Borac dočekuje Igman.