Ponovo je ulog istorija: Đoković protiv Alkaraza za titulu na Vimbldonu

16.07.2023. | 08:47

Gotovo da ne postoji meč koji ne možemo okarakterisati kao istorijski kada je u pitanju Novak Đoković, ali ovaj bi mogao da ima posebnu težinu.

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković igra od 15 časova finale Vimbldona protiv trenutno najvećeg rivala Karlosa Alkaraza.

Dvojica prvoplasiranih na svetu boriće se za najveći trofej u “bijelom sportu” i ponovo će na talonu biti istorija.

Đoković je tokom turnira u Londonu već oborio sijaset rekorda, da bi pre dva dana postao prvi čovjek u obe konkurencije koji se plasirao u 35. finale na grend slemovima.

Iza sebe je ostavio čuvenu Kris Evert, dok mu u leđa već neko vreme gledaju Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Novak je pobijedio Janika Sinera maksimalnim rezultatom i domogao se svog devetog finala na terenima Ol Ingland kluba, u kojem će igrati za osmi trofej.

Samo jednom nije pobijedio u finalima, bilo je to sada već davne 2013. godine, kada je izgubio od Endija Marija, što mu je, vjerovali ili ne, posljednji poraz na Centralnom terenu.

“Ne želim da budem arogantan, ali naravno da se smatram favoritom. Ako sudimo po mojoj karijeri ovdje i po osvojenim Vimbldonima, naravno da sebe smatram favoritom”, rekao je Novak prije polufinala.

Svima je poznato da je apsolutni rekorder sa 23 grend slem titule, da bi mogao da se izjednači sa spomenutim Federerom koji je osam puta osvajao Vimbldon, kao i da je već šest godina suvereni vladar Londona.

Posljednji put izgubio je 2017. godine od Tomaša Berdiha, bilo je to na terenu broj jedan, zbog čega ga mnogi već sada proglašavaju za najvećeg igrača na travnatoj podlozi.

“Pa, nije tajna da su grend slemovi najveći prioritet i ciljevi za mene. Svaki put kada počnem sezonu želim da budem na vrhuncu na ta četiri turnira i pokušavam da cijeli raspored podredim tome. Svi turniri koje igram su u stvari priprema za grend slem”, ponovio je.

“Drago mi je da posljednjih nekoliko godina moje grend slem sezone su izvanredne, rezultati su fantastični. Imam dobar tim ljudi oko sebe i sve što treba radimo svakog dana kako treba, tako da mislim da nam to daje benefite kada dođemo u završnu fazu grend slemova. Većina igrača je verovatno izmorena fizički i mentalno i možda ne oseća da može da ode korak više, ali ja osjećam da posao nije završen dok ne podignem trofej. Stavljam sebe u tu poziciju i naravno da sam veoma uzbuđen.”

Sada će pred sobom imati najteži mogući zadatak u tenisu, a to je svjetski “broj 1” Karlos Alkaraz koji je počistio Danila Medvedeva.

Mladi Španac je posle eksplozije na betonu i šljaci, pokazao da veoma brzo može da se privikne na travu i bilježi sjajne rezultate. Prvo je osvojio turnir u Kvinsu, a onda u svom drugom nastupu na Vimbldonu došao do finala.

Đoković i Alkaraz nedavno su se sastali u polufinalu Rolan Garosa, u meču koji je okarakterisan kao “sudar generacija”, a iz kojeg je Srbin izašao kao pobjednik.

Karlitos nije mogao da izdrži pritisak i tempo koji mu je rival nametnuo, počeo je da osjeća grčeve i tijelo ga je izdalo.

Ovoga puta borba će imati još jedan “začin” jer, ko bude izašao kao pobjednik, biće i prvi na ATP rang-listi.

“Najočekivanije finale od većine ljudi. On je mlad, ali neverovatno konstantan. Ne mislim da su mnogi očekivali da bude ovako dobar na travi. Odlično se adaptirao i to je sjajna vrlina da se adaptira na nove izazove”, izjavio je srpski as.

Naveo je da trenutno ne postoji teži protivnik u svetu tenisa.

“Obojica igramo dobro, obojica želimo titulu. To će biti najveći mogući izazov za mene u ovom momentu. On može svašta da uradi na terenu. U Parizu je to bilo na veoma visokom nivou dok nije imao grčeve. Nevjerovatan igrač i momak.”

S druge strane, 20-godišnjak iz Mursije želi revanš za taj poraz i pokušaće da ne ponovi greške iz Pariza.

“To je dodatna motivacija. Igrati finale protiv takvih legendi još je posebnije. Ako bih pobedio i osvojio Vimbldon to bi bilo neverovatno. Pobeda protiv Novaka bila bi nešto zaista posebno. Ali kao što volim da kažem, ako želiš da budeš najbolji moraš da pobjeđuješ najbolje. A Novak je jedan od njih”, rekao je Alkaraz.

“Probaću da ne budem tako nervozan kao što sam bio na Rolan Garosu u polufinalu. Pokušaću da uživam u trenutku, što nije bio slučaj tada. Probaću da uradim nešto drugačije, da napravim drugačiju pripremu. Mislim da će biti u nedelju bolje nego tada.”

Sve je spremno za možda i najveći meč u ovoj godini, onaj koji bi mogao da još jednom promijeni tok teniske istorije. Skretničar bi još jednom mogao da se zove isto – Novak Đoković.

Finale Vimbldona između Đokovića i Alkaraza na programu je od 15 časova po srednjoevropskom vremenu, a pobjedniku će pripasti prvo mjesto na svetu, 2.000 ATP bodova i 2.350.000 funti.