Pomirili se sa izbacivanjem sa Mundijala: Rusi povukli tužbu protiv FIFA

05.04.2022. | 18:53

Fudbalski savez Rusije (RFS) povukao je žalbu na odluku FIFA o zabrani učešća “zbornaje” u međunarodnim takmičenjima, čime je praktično prihvatio isključenje sa Svjetskog prvenstva 2022. godine, objavio je Sud za sportsku arbitražu (CAS).

“Procedura će uskoro biti zatvorena”, objavio je CAS u saopštenju za javnost.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je krajem februara do daljnjeg suspendovala Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. Suspenzija je značila i isključenje ruske reprezentacije iz dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

RFS je najavio žalbu, međutim sada je povukao svoju odluku protiv krovne fudbalske organizacije.

Međutim, Rusija nastavlja svoj postupak protiv Evropske fudbalsle federacije (UEFA) i još uvijek se nada dozvoli ženskoj reprezentaciji da učestvuje na Evropskom šampionatu ovog ljeta u Engleskoj koji se igra od 6. do 31. juna.

Iz CAS-a su poručili kako je veliki broj ruskih sportskih saveza pokrenuo tužbe protiv sankcija koje su preduzela sportska tijela poslije invazije ruske vojske na Ukrajinu.

Ruski klizački savez, biatlon, veslanje, ragbi i gimnastika samo su neki od saveza koji osporavaju isključenje svojih sportista iz međunarodnih takmičenja, precizira CAS.

Oznake: Rusija, Žalba