Poljubac ga koštao suspenzije: Rubijales isključen iz svih sportskih aktivnosti dok traje istraga

26.08.2023. | 16:50

Svjetska fudbalska federacija /FIFA/ saopštila je danas da je na tri mjeseca suspendovan predsjednik španskog Fudbalskog saveza Luis Rubijales iz svih aktivnosti povezanih sa ovim sportom dok traje istraga o incidentu u kojem je on poljubio članicu reprezentacije DŽeni Hermoso tokom proslave osvajanja Svjetskog kupa.

U saopštenju predsjednika disciplinskog komiteta FIFA Horhe Ivana Palasija navedeno je da suspenzija iz svih nacionalnih i međunarodnih aktivnosti stupa na snagu odmah.

FIFA je u četvrtak, 24. avgusta, pokrenula disciplinski proces protiv Rubijalesa zbog njegovih postupaka prošlog vikenda u Sidneju.

Španski Fudbalski savez nešto ranije je čvrsto stao uz svog predsjednika i najavljeno je preduzimanje pravnog postupka za odbranu Rubijalesa. U saopštenju nije precizirana vrsta pravnog postupka.

Međutim, nakon saopštenja FIFA, španski Fudbalski savez je saopštio da će poštovati sve objave Svjetske fudbalske federacije.

Rubijales je juče odbio da podnese ostavku na mjesto predsjednika Saveza zbog svojih postupaka prošlog vikenda u Sidneju i stao je u odbranu svog ponašanja, a poljubac je objasnio kao “spontan, obostran, euforičan i saglasan”.

Hermoso je izjavila da nije pristala na poljubac i da se osjetila “ugroženom i žrtvom agresije”.

Ona je dobila podršku španskih vlasti koje ne mogu da smijene Rubijalesa, ali su snažno osudile njegov postupak i traže njegovu suspenziju pokretanjem pravne procedure pred sportskim tribunalom.

Ostale članice ženskog fudbalskog tima takođe su se pobunile i u zajedničkom saopštenju sve osvajačice Svjetskog kupa, uključujući Hermoso, najavile su da neće igrati međunarodne utakmice sve dok Rubujales ostane na čelu fudbalske federacije.