Pogrešan put! Mladi Srbin bio velika fudbalska nada, a sada dobio 11 godina zatvora

14.07.2021. | 20:43

Nekadašnji mladi reprezentativac Švedske Ilija Jurković dobio je 11 godina zatvora u Švedskoj zbog pokušaja ubistva, otmice i čitavog niza krivičnih djela.

On je srpskog porijekla, ali je rođen u Švedskoj, gdje je bio jedan od najvećih mladih talenata švedskog fudbala. Bio je i član U-17 reprezentacije, a kao 17-godišnjak je trenirao s prvom momčadi AIK-a te su mu predviđali veliku karijeru. U seniorski fudbal gurnuo ga je tadašnji trener AIK-a Andreas Alm, a za njega su se počeli raspitivati i neki njemački klubovi.

Međutim, na jednoj prijateljskoj utakmici 2014. godine pokidao je križne ligamente, zbog čega je morao ići na dugu rehabilitaciju. Povreda ga je slomila, a već tada je Jurković vodio paralelan život, pošto je bio član jedne lokalne bande, koja je prerasla u ozbiljnu kriminalnu organizaciju.

Početak kriminalnih radnji

Nakon toga krenuo je slijed kriminalnih akcija. Već 2015. kada je sjedio na klupi u Varbiju, prišao mu je muškarac koji je počeo pucati iz automatskog oružja na njega i njegove prijatelje. Jurković se izvukao bez većih posljedica, a kasnije te godine na ulici mu je ubijen prijatelj. Bio je optužen za jedno ubistvo, ali su optužbe odbačene jer je utvrđeno da s tim nije imao veze. Međutim, to je bio tek početak.

Jurković se vratio fudbalu na zimu 2016. godine, iako je opet kiksao. Nije se pojavio na probi u Ostersundu i završio je u AIK-ovoj filijali u trećoj ligi. Tamo je tako dobro igrao da je njegova ekipa stigla do kvalifikacija za drugu ligu. Ali, nakon samo dva treninga u sljedećoj sezoni Jurković je 2017. godine potpuno nestao iz fudbala.

Prestao se javljati trenerima i menadžeru i u potpunosti se okrenuo kriminalu. Jurković je bio “šef operacija”. U januaru 2017. godine je ubijen navodni vozač njegove bande, da bi on mjesec dana poslije on bio uhapšen s pištoljem, nožem, marihuanom i pancirkom. U septembru je uhapšen s napunjenim pištoljem, a u oktobru je upucan dok je stajao pored automobila.

EncroChat uništio plan

Šef njegove bande Čahib Lamuri (Chahib Lamouri) saznao je da je šef protivničke bande navodno kriv za ubistvo njihovog vozača te je banda počela planirati njegovu egzekuciju. Istražioci su došli do poruka na EncroChatu, aplikacije sličnoj WhatsAppu, koju su kriminalci širom Evrope koristili za komunikaciju.

U porukama je jasno vidljivo da je Lamuri zadužio Jurkovića da dogovori ubistvo. Plaćeni ubica tražio je 150.000 evra, a Lamuri je naredio Jurkoviću da spusti cijenu na 100.000 evra. Prije nego što je plan izvršen, policija je uhapsila sve članove bande, a među njima i Jurkovića.

Utvrđeno je da je on bio zadužen za skladište u stanu u kojem su nađene dvije automatske puške, sedam granata, 7.2 kilograma dinamita, prigušivači i stotine komada streljiva. Osim toga, Jurković je učestvovao i u otmici jednog repera koji se zamjerio Lamuriju te je ponovno optužen za pokušaj ubistva i niz drugih krivičnih djela. Na kraju je osuđen na 11 godina zatvora, prenosi “Index.hr”.

Oznake: Srbin, Zatvor