Počela turneja Četiri skakaonice: Kobajaši najbolji u Oberzdorfu

29.12.2021. | 18:55

Počela je turneja “Četiri skakaonice”, a na startu u Oberstdorfu smo videli pravi spektakl! Nakon pobjede u kvalifikacijama Rjoji Kobajaši je potvrdio sjajnu formu i dobio prvo takmičenje novogodišnje turneje.

U prvoj seriji je imao skok od 128,5 metara i bio je tek peti, ali je uspio da sa nevjerovatnim letom od 141 metra u drugoj seriji preskoči Johansona, Lindvika, Granerunda i Gajgera i da dođe do velike pobjede, prenosi Mondo.

Prvoplasirani nakon prve runde Robert Johanson nije uspio da zadrži prednost u drugoj, ali je za 0,3 boda bio bolji od još jednog Norvežanina Lindvika i uzeo je treće mjesto. Kao drugoplasirani je završio Granerud, a najviše razloga za nervozu ima Karl Gajger.

Prvoplasirani u generalnom plasmanu je završio kao peti, nema veliki zaostatak u odnosu na Kobajašija poslije prvog takmičenja jer zaostaje 6,1 bodova. To znali da petorica skakača poslije Obersdorfa itekako imaju pravo da se nadaju tituli u ovom takmičenju.

Gajger je sa petim mjestom dozvolio da mu se u generalnom plasmanu svetskog kupa Kobajaši opasno približi. Sada Gajger ima 639 bodova, a Japanac je na 596 i ukoliko pobijedi u Garmišpartenkirhenu može prvi put ove sezone da “otme” žutu majicu Nijemcu.

Najprijatnije iznenađenje u Oberstdorfu je bio mladi Slovenac Lovro Kos sa nevjerovatnim skokom od 139,5 metara u drugoj rundi koji mu je donio šesto mjesto na kraju.

Prošlogodišnji šampion Kamil Štoh sasvim sigurno neće odbraniti titulu jer nije prošao u drugu rundu, a veliki peh imao je i nekadašnji osvajač svjetskog kupa Severin Frojnd koji je skočio odlično u prvoj rundi, ali je onda diskvalifikovan zbog odijela.

Naredno takmičenje je u Garmišu gdje se 31. decembra skaču kvalifikacija, a 1. januara je zvanični program.