Pobijedio Federera! Na kakvoj hrani je Đoković osvojio Vimbldon 2019. godine

04.01.2024. | 09:00

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković otkrio je šta je jeo prije finala Vimbldona 2019. godine, kada je u finalu pobjedio Rodžera Federera u čuvenom meču.

O ishrani Novaka Đokovića priča se godinama, od kada je saopštio da je na veganskoj ishrani i da ne jede meso.

Mnogi su se pitali – šta onda jede Novak Đoković pred važne mečeve? Upravo je to otkrio prije nekoliko godina, kada je bio gost u podkastu Nebojše Viškovića i Ivana Govedarice.

Pred finale sa Rodžerom Federerom, gdje je slavio u petom setu taj-brejka, otkrio je šta je pojeo.

– Gledam ako mi je meč, pošto je finale Vimbldona bilo u dva po lokalnom vremenu, pio bih najviše na tečnosti i nekoj laganoj hrani, recimo batat, bareno povrće bez začina i ulja, da mi malo da snage i energije, sa nekim voćem i da li neke ovsene pahuljice, ali toliko da ja osjetim koliko mi je dovoljno. I naravno dosta tečnosti, raznim vitaminskim tečnostima i sportskim pićima se hidriram i to mi daje energiju. Ali to sam ja. Možda za nekoga drugog, drugačije – rekao je tada Đoković.

Objasnio je zašto mu ne treba mnogo hrane pred meč.

– Znam sportiste koji vole da se najedu, da osjećaju sitost, ali tenis je drugačiji sport od drugog sporta koji nema iste fizičke zahtjeve. Taj meč je trajao 5 sati, ja za vrijeme meča jedem uglavnom urme, ponekad banane, ali uglavnom jedem urme. I pijem vodu i dva različita energetska pića koja imam – rekao je Đoković.

Jasno je šta je potrebno Đokoviću kada igra takav meč.

– Ali ja vjerujem u psihu, u emociju, kažu kada si u strahu zgrči ti se stomak ne možeš ništa da jedeš. To uzbuđenje, strah, trema, motivacija i sve što se dešava u tom trenutku kada izađeš na finale Vimbldona, ne osjećaš da ti se nešto jede, ti znaš da ćeš imati energije, jer znaš da sve što si uradio uoči tog dana si uradio na pravi način koji bi tebi omogućio da budeš na svom maksimumu, plus adrenalin. Ima fenomenalnih sportskih priča, maratonci trče po 10 sati, samo piju vodu. Sve je moguće – objasnio je Novak, piše Sportal.