Po prvi put: Sudija večeras nosi kameru na tijelu tokom utakmice

06.05.2024. | 16:38

Fudbalski sudija Džeret Gilet večeras će prvi put u istoriji engleske “Premijer lige” nositi kameru na tijelu tokom utakmice između “Kristal palasa” i “Mančester junajteda”, saopšteno je danas iz Uprave lige.

Prošle godine je engleski Fudbalski savez najavio probnu upotreba kamera na tijelu sudija kako bi se utvrdilo da li ova tehnologija može da poboljša “ponašanje učesnika igre i poštovanje prema sudijama”.

“Navijači će kasnije moći da vide snimke u sklopu programa čiji je producent `Premijer liga` s ciljem pružanja daljeg uvida i obrazovanja o zahtjevima suđenja u ligi. Tehnologija sadržu uređaj postavljen na glavu koji je integralni dio standardnog sudijskog komunikacionog sistema”, navodi se u saopštenju.

u saopštenju se ističe da je u pitanju jednokratna upotreba u obrazovne svrhe koju su odobrili Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije, “Premijer liga” i klubovi.

U saopšenju je izražena zahvalnost “Mančester junajtedu” i “Kristal palasu” za podršku projektu.

NJemačka “Bundesliga” koristila je sudijsku kameru prvi put tokom meča “Ajntrahta” iz Frankfurta i “Volfsburga” odigranog u februaru.