Plan FSS: Od 2023. Super liga sa 12 klubova

08.06.2021. | 09:47

Fudbalski savez Srbije privodi kraju idejni projekat postepenog smanjenja broja učesnika u profesionalnim rangovima takmičenja. 

Posljednjih dana u toku su intezivni sastanci o modelima implementacije neophodnih promena, prevashodno, u Super i Prvoj ligi Srbije.

Iako su mišljenja bila oprečna, tokom konsultacija u najužem rukovodstvu i sastanaka radnih grupa, sastavljenih od pravnika iz sistema FSS, generalnih sekretara regionalnih saveza i predstavnika udruženja klubova, preovladao je stav o umjerenom i postepenom smanjenu učesnika u profesionalnim rangovima takmičenja.

Prijedlog da već od ljeta 2022. superligaška trka bude svedena na 12 učesnika nije dobio potrebnu većinu. Logično, radikalan rez i još jedna godina sa trećinom putnika u niži rang, uveli bi fudbalsku Srbiju u još jednu fazu neizvijesnosti i neregularnosti, čiji svjedoci smo bili u tek završenoj sezoni.

Zapaženu podršku dobila je ideja o prvobitnom skraćenju na 14, potom i 12 superligaša. Praktično, od ljeta 2023. superligaški karavan trebalo bi da dobije konačan izgled, oročen na duži rok.

Naredne sezone, elitni rang činiće 16, 2022/2023 – 14, a 2023/2024 –  12 ekipa.

Izvijesnije konture budućeg reljefa fudbalske Srbije očekuju se do povratka državnog tima iz Japana. Do tada, slijedi još nekoliko sastanaka na nivou radnih grupa i preciznije definisanje rokova promjena.