Pešić progovorio o nastupu Jokića na Olimpijskim igrama: Prerano je da znamo ko će igrati u Parizu

23.12.2023. | 11:59

Da li će Nikola Jokić nastupiti za reprezentaciju Srbije na Olimpijskim igrama uvijek je aktuelno pitanje u srpskoj javnosti.

Košarkaška reprezentacija Srbije osvajanjem srebrne medalje na Mundobasketu obezbjedila je direktno učešće na Olimpijskim igrama narednog ljeta u Parizu.

I dalje je to dosta dalek period, a selektor Svetislav Pešić je u razgovoru za RTS istakao da je još rano da se nagađa ko će igrati, pre svega potencirajući nastup Nikole Jokića.

– Otprilike znamo protiv koga ćemo u Parizu da igramo, a sa kim ćemo mi da igramo, sa kojim igračima, to je naravno prerano. Ono što je tačno je da smo mi sada u ove dvije godine, otkad sam ja selektor i trener reprezentacije, ipak uspostavili jedan sistem kad je u pitanju reprezentacija – rekao je Pešić.

Osvrnuo se na to da se navijači nekada neopravdano ljute na Jokića i da treba imati dosta više razumijevanja.

– Dobra je stvar da definitivno imamo ekipu i igrače koji ne samo što žele da igraju za reprezentaciju, to se nikada nije postavljalo. Iako naravno u medijima se uvijek postavlja pitanje zašto ovaj igra, zašto ovaj ne igra, pa ponekad su i navijači ljuti i na Jokića i na neke druge igrače. Međutim, treba razumjeti da je sve to dosta teško zbog takvog sistema takmičenja gdje je mnogo utakmica, dolazi do povrede, dolazi do mentalnog zamora, ja bih rekao – ističe selektor Orlova.

Zaključuje da će se predstojeće kvalifikacije za Evrobasket iskoristiti i za uvođenje mlađih igrača u sistem.

– U reprezentaciji nikada nema takozvane smjene generacija, ali ovo vrijeme koje je sada pred nama biće iskorišćeno da i neki mlađi igrači dobiju svoju šansu. Pred njima su sada u februaru kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine. Igramo kod kuće sa Finskom i u gostima sa Gruzijom i nakon toga praktično nemamo nikakav program – zaključio je Svetislav Pešić, prenosi Telegraf.

Oznake: Jokić, Pesic, Srbija