Pešić iskren nakon poraza: Definitivno nismo najbolji na svijetu

04.07.2022. | 21:47

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Belgije 74:73 u odloženom i nastavljenom meču 3. FIBA kvalifikacionog prozora za Svjetsko prvenstvo.

Poslije poraza selektor Srbije Svetislav Pešić na engleskom se obratio novinarima.

“Čestitam boljem timu. zaslužili su ovu pobjedu. Nismo pobijedili. Šta je rekao Dušan, mislim da smo imali želju da pobijedimo sa agresivnošću, načinom na koji smo igrali mogli smo da budemo zadooljni. Željeli smo da pobijedimo po svaku cijenu i bili smo previše motivisani. To je razlog zašto nekada nismo donosili dobre odluke, posebno u napadu. Imali smo 17 izgubljenih lopti, to je mnogo. Oni su znali u svakom momentu šta žele, igraju dugo zajedno. Pokušali smo željom, agresivnošću, motivacijom i podrškom ljudi u sali da dođemo do pobjede. Ali, igrali smo neizvjesnu utakmicu sa timom koji dugo igra zajedno. Sve što smo uradili nije bilo dooljno”, rekao je Pešić i potom nastavio na srpskom o nastavku kvalifikacija:

“Naša situacija je bila vanredna i prije ovog prozora. Ništa se tu nije promuhenilo. Hoće li ta vanredna situacija da nas igrače i trenere dovede u situaciju da moramo da znamo da samo sa dobrm pripremama možemo da kompenzujemo nedostatak uigranosti. Ja sve što kažem, to se prebacuje u smisao traženja razloga. Mi znamo kako mi gledamo na poraze, euforični smo. Naravno, ja i sada znam gdje se mi nalazimo”.

Pešić zna da će biti teško.

“Biće teško sigurno. ja sam to rekao i prije početka prozora. Rekao sam da je situacija alarmantna, da ne možemo da računamo na sve igrače, da ne kažem, na najbolje, a nemamo vremena za bilo kakve pripreme. Bile je i grešaka trenera i grešaka igrača, ali to je sve normalno. Nismo imali kontinuitet i onda samo jednostavno izgubili snagu. Počeli smo da pravimo greške u napadu i odbrani, napravili smo puno izgubljenih lopti. Ja toliko loš trener nisam, ali, uigrati jedan tim za tako kratko vrijeme sa igračima koji dolaze iz različitih klubova nije lako. Naravno, Belgija nije Španija, a ni Francuska, da ne kažem Slovenija. Ali, Belgija ima uigranost, a mi to nemamo. Ostaje nam da vidimo kako ćemo dalje. Vidićemo, da li ćemo da razmislimo i ovi koji su ovdje, i ovi koji nisu ovdje”, rekao je srpski selektor.

Pešić se osvrnuo na komplikovanu situaciju u kojoj se Srbija nalazi pred nastavak kvalifikacija.

“Vidićemo sa kim ćemo da igramo u nastavku kvalifikacija. To su dvije utakmice u avgustu koje moramo da dobijemo. Svaku u kvalifikacijama moramo da dobijemo, i igramo kao da je zadnja. Imaćemo vremena, duže ćemo da radimo i pripremićemo se za zadnju nedjelju avgusta. Potom, dolazi Evropsko prvenstvo, pa poslije toga otom potom”, rekao je.

Pešić se još jednom osvrnuo na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i naveo neke od problema sa kojima se suočavamo.

“Znate kako, nikada nije dobro kada se izgubi. Malo se ‘puvamo’ i mislimo da smo još uvijek najbolji na svijetu. Definitivno nismo. Moramo da budemo svjesni naših mogućnosti i da i ovi igrači i treneri koji su ovde i nisu ovdje, treba da znaju da igramo sa ekipama koje imaju veliko iskustvo. Oni nemaju NBA igrača, nemaju niti jednog igrača u Evropskoj ligi, ali su momci koji igraju u Španiji i Francuskoj. Svi su dobri i stavljeni u jedan sistem. Mi igramo kvalifikacije kao nešto što moramo da igramo, a njima je to najvažniji dio takmičenja. To su dva različita pristupa. Ovaj poraz je jedan znak da mi moramo svi da se zbijemo i da, ako želimo da imamo reprezentaciju koja postiže očekivane rezultate, da moramo da znamo da se rezultat ne postiže na ovaj način. Ja ne mogu bolje”, zaključio je Pešić.