Penali odlučili pobjednika: Švajcarska eliminisala Francusku i plasirala se u četvrtfinale EP

29.06.2021. | 00:05

Fudbaleri Švajcarske pobijedili su Francusku poslije boljeg izvođenja penala i plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva. U Bukureštu je viđena spektakularna utakmica, a Švajcarci izlaze kao pobjednici i u borbi za polufinale igraće protiv Španije.

Šest golova, promašen penal koji je okrenuo utakmicu, nadmoć, pa opuštenost Francuza, borbenost Švajcaraca, produžeci, penali, drama… U prestonici Rumunije smo sve vidjeli.

U sportu, ali i u životu uglavnom vas stigne kazna kada ne iskoristite veliku šansu, i to se upravo desilo Švajcarskoj koja je imala priliku da ode na dva gola prednosti, ali je Rikardo Rodrigez promašio jedaneasterac.

Takođe, kazna vas stigne i kada mislite da ste previše dobri, kada se opustite u toj nadmoći, i to je bio slučaj sa Francuskom.

Kada se spoje te dvije stvari, kao u slučaju ove dvije reprezentacije, dobijete utakmicu sa šest golova, dva produžetka i penalima.

Drama je počela na startu drugog poluvremena. Igrao se 55. minut kada je Rodrigez preuzeo odgovornost nakon što je Pavar oborio Zubera. Rodrigez je plasirao loptu, a Loris je spektakularnom odbranom spriječio da na semaforu bude 0:2.

Kazna uglavnom stigne, ali malo ko je očekivao da će u naredna četiri minuta rezultat biti 2:1.

Francuska, nošena energijom koju im je ubrizgao Loris, krenula je da gazi i preko Karima Benzeme stigla je do preokreta. Napadač Trikolora u 57. minutu izveo je fantastičan potez, primio je loptu poput Denisa Bergkampa i potom je savladao Zomera.

Za samo dva minuta Benzema se ponovo upisao u listu strijelaca. Grizman je šutirao, Zomer je odbranio, ali je na drugoj stativi bio spreman napadač Real Madrida i glavom je pogodio mrežu protivnika.

Švajcarska je djelovala pogubljeno, šokirao ih je promašen penal Rodrigeza, a potom i dva primljena gola u kratkom periodu, te je Francuska to iskoristila i u 75. minutu preko Pogbe došla do 3:1.

Vezni fudbaler uputio je strašan udarac sa 25 metara i fenomenalnim golom, činilo se, nokautirao ekipu Vladimira Petrovića.

Ipak, baš kao na susretu Španije i Hrvatske, ekipa koja je gubila 3:1 uspjela je da u finišu utakmice izjednači.

Sve je krenulo od opuštenosti Francuske. Haris Seferović drugim pogotkom na utakmici smanjio je na 3:2, ali i pored toga Trikolori su bili sigurni u trijumf.

Međutim, prevarili su se. Mario Gavranović je u 90. minutu poslao loptu u donji desni ugao i Ugo Loris nije mogao da je dohvati. Bio je ovo potpuni šok za tim Didijea Dešana.

U posljednjem minutu nadoknade Francuska je imala veliku šansu da ipak pobijedi u regularnom dijelu meča. Koman je primio loptu, šutirao i pogodio prečku.

Ušlo se u produžetak i prvih petneast minut nismo vidjeli gol. To ne znači da nije bilo prilika.

Najbolju je imao Bendžamin Pavar u 95. kada je šutirao pod prečku, a Jan Zomer sjajnom intervencijom spriječio novo vođstvo Francuza, piše “Sputnik”.

U drugom produžetku Francuzi su nastavili sa napadima, ali nije ih hteo gol. Preciznije, nije htio Kilijana Mbapea koji je na kraju ispao i tragičar u penal seriji.

Mbape je promašio dvije dobre šanse i ušlo se u jedaneasterce. Tamo je krilni napadač PSŽ bio tragičar i Švajcarska prolazi među osam najboljih reprezentacija.