Partizan u Beogradu izgubio od Igokee

12.11.2023. | 23:15

Košarkaški klub Partizan ne samo da nije nastavio sa pobjedama u ABA ligi, nego je u 7. kolu regionalnog takmičenja gubio i sa 22 poena razlike u Beogradu – Igokea je, na kraju, tek uz mnogo muka i nevjerovatno napetu završnicu uspjela da savlada domaćina u Areni rezultatom 89:91.

Crno-bijeli, koji su ovoga puta bili crno-ljubičasti zbog podrške prevremeno rođenim bebama, ne samo da nisu zablistali na početku, ubacivši skromnih šest poena za uvodnih pet minuta, već su prilično izenadili svoje pristalice igrom. U njoj je bilo i neouobičajeno mnogo izgubljenih lopti, i velikih propusta u odbrani, pa se dešavalo ono što je malo ko u ABA okruženju očekivao. I to šta god da je Željko Obradović pokušavao, bilo savetima na tajmautu, bilo izmjenama.

Semafor je pokazivao 14:23 početkom druge dionice, što nije spriječila ni prva ukazana šansa posljednjem Partizanovom pojačanju, Brunu Kaboklu, koji je samo tri minuta i 20 sekundi proveo na parketu prije nego što ga je Frenk Kaminski zamijenio.

Da nije bilo tada raspoloženog Anđušića, i kada se o razigravanjima i kada se o preciznosti radi, domaćin bi bio u većim problemima nego što je to bio rezultat 25:37 na početku 16. minuta.

“Žocov” tajmaut je tada privremeno pokrenuo crno-bele, koji su dobrom odbranom, u kojoj je Zek Ledej bio naročito impresivan, uspeli da priđu na “-5”, ali je onda serija odličnih poteza Igokee, za koju su trojke nastavili da pogađaju Atić i jeremić, omogućila toj ekipi da ode na veliki predah sa dotad najvećih +14, 34:48.

Nadanja “grobara” da će se stvari promijeniti kada počne drugo poluvrijeme, raspršila je dalekometna paljba Igokee.

Zapravo, njen nastavak.

Dvanaesta trojka gostiju iz Laktaša, iz 22. pokušaja, donijela im je pomalo nestvarnih 39:60 protiv evroligaša, a i najavilo kakav bi ishod mogao da bude.

U odsustvu Pi-Džej Doužera, koji je dobio priliku da predahne, uz rovitog Ponitku i tek nedavno došlog Kabokla, Partizan je do 54:76 i najvećih “-22” djelovao prilično bezidejno, na momente i umorno, kada se uzme u obzir broj izgubljenih lopti i niža preciznost od očekivane.

Ali, odustajanja nije bilo. Što je bilo i najvažnije i za domaću ekipu i za njene navijače. A ta velika borbenost potpuno je probudila publiku u Areni, a natjeralo Igoeu u niz grešaka, usljed čega je u 36. minutu Partizan gubio sa značajno manjih, 12 razlike, i imao napad.

Ta akcija nije iskorišćena, ali iako je suparnik poentirao na drugoj strani, nepun minut kasnije semafor je pokazivao 79:84 posle tri uzastopne trojke domaćih, od kojih je jednu ubacio Kaminski, a dve u nizu Uroš Trifunović.

Ostalo je da se igra dva minuta i 50 sekundi kada je najveća srpska dvorana “proključala”, a Igokea se našla u situaciji da ne ni šta ju je snašlo, ni kako se na to odgovara. Njen trener, Vladimir Jovanović, pokušavao je i sa bivšim kapitenom Partizana, Draganom Milosavljevićem, i sa petorkom u kojoj je Nikolić, kao najbolji defanzivac, bio uz tri igrača koja su imala dvocifreni učinak (Atić, Tanasković, Jeremić, uz podršku Mudija) ali… serija Partizana se produžila na 18:3, a zaostatak crno-bijelih splasnuo na -3.

Toliko je bilo i 80 sekundi prije kraja kada je Tanasković u napadu napravio svoju petu ličnu grešku, a Obradovićeva ekipa probala da preko Kaminskog izjednače. On nije pogodio trojku, no izborio se za loptu i u nastavku akcije Ledej je fauliran. Cijela dvorana je tražila da se prizna pogodak i bude dodatno slobodno bacanje, arbitri su ipak presudili da će biti dva penala, a Ledej je 59,8 sekundi prije kraja pogodio samo jedno.

Igokea je tako sa +2 ušla u posljednji minut, ali je onda dotadašnji junak Partizana, Uroš Trifunović, uspio da ukrade loptu na suparničkoj polovini i poentiranjem izjednačio.

Drama je dostigla vrhunac kada je 35 sekundi prije kraja najpre priznat pogodak Zorana Nikolića usljed “diranja lopte u silaznoj putanji”, ali je video-pregled te situacije pokazao da lopta uopšte nije išla u obruč. Partizan je tako dobio priliku da organizuje napad za pobjedu, Kaminski ga nije iskoristio šutirajući sa distance, pa se potom došlo i do “mrtve” lopte na 15 sekundi koliko je semafor pokazivao da je ostalo da se igra, pišu “Novosti”.

Iako su crno-bijeli uspjeli da dođu do lopte, ona im je bježala u aut, pa su je gosti uzeli i, dvije sekunde prije posljednjeg zvuka sirene, Mudi je u prodoru poentirao atraktivno preko Ledeja za +2 u korist gostiju.

Željko Obradović je zatražio tajmaut, a u preostalom vremenu Jaramaz je probao da proigra Kaminskog, što nije dobro izveo usljed dobre odbrane Igokee, koja je tako došla do trijumfa.